Хората да не връщат лекарствата си за хипертония в аптеките.

Хората да не връщат лекарствата си за хипертония в аптеките. ...

Асена Стоименова: Хората да не връщат лекарствата си за хипертония в аптеките.

Хората да не връщат лекарствата си за хипертония в аптеките. Това призова изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова по време на заседанието на здравната комисия в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

„Касае се за един примес в продукти, съдържащи валсартан, който се класифицира като потенциален канцероген. Това наложи да изтеглим 62 продукта с превантивна цел. Проблемните медикаменти са от Китай“, заяви Стоименова.

Тя добави, че има над 150 други продукти, които са със същата субстанция и не са засегнати.

Стоименова допълни опроверга информацията, че ИАЛ знае за проблема от 2012 г., но чак сега предприема действия. „Това е една погрешна интерпретация. През 2012 г. е направена промяна в производствения процес на активната субстанция, която би могла да обясни наличието на този примес, а не че за проблема се знае от тогава и шест години не сме направили нищо, за да предпазим пациентите“, подчерта изпълнителният директор на агенцията.

Стоименова уточни, че в края на юни са получили информация за потенциално опасния примес, а на 3 юли са получили сигнал от Европейската и Испанската агенция по лекарства за възникналия проблем. На 4 юли ние разпоредихме блокирането на тези лекарствени продукти, добави още тя. Стоименова подчерта, че няма реален, а потенциален риск за пациентите и припомни, че все пак те са взимали тези медикаменти 6 години и към днешна дата нямат данни за починали в следствие на приемането на съответните лекарства. /БГНЕС

Източник: dnesplus.bg