Хората боледуват често. Болшинството страдат от обичайните простудни заболявания, инфекции

...
Хората боледуват често. Болшинството страдат от обичайните простудни заболявания, инфекции
Коментари Харесай

Чували ли сте за Синдром на Алиса в страната на чудесата? 10-те най-редки болести

Хората боледуват постоянно. Болшинството страдат от нормалните простудни болести, инфекции или трансформиралите се в " зараза " проблеми със сърдечносъдовата система или затлъстяването. За страдание има и хора, боледуващи от редки и странни заболявания, озадачаващи даже и най-хубавите медици.

Представяме ви едни от най-странните и най-редки заболявания в света.

1. ЕЛЕФАНТИАЗА (СЛОНОВА БОЛЕСТ)

Предизвиква се от филариите на Банкрофт – паразитни червеи, чиито личинки се предават на индивида при захапване от комар. След попадането му в организма на индивида възбудителят на болестта се заселва в региона на ингвиналните лимфни възли или в подмишечните ямки, като основава затруднение за лимфния ток. В резултат на тази обсада изумените органи, нормално, крайниците, скротума или млечните жлези, могат да се усилят до големи размери.

Елефантиазата най-често се среща в тропическите и субтропическите региони. Такива са островите на Индийския архипелаг, Арабския полуостров, западния бряг на Африка, Централна Америка и така нататък В умерения климатичен пояс, включително и в България, елефантиазата е много рядка болест

Най-често слонската болест поразява коленете. Всичко стартира с огромен оток, който от време на време спада, и още веднъж се появява. След няколко години води до неколкократно удебеляване на коленeте и на стъпалата. Тъй като вдлъбнатината, която подхожда на глезенната става, е изгладена, има огромно подобие с крайници на слон.

Болестта не съставлява заплаха за живота, само че нанася основна щета на неговото качество. На болния от слонска болест човек му е мъчно да се приспособява обществено и даже да се придвижва. Премахването на новообразуваната тъкан е извънредно мъчно, а интервенцията е съпроводена с риск за живота на пациента.

2. ПРОГЕРИЯ, СИНДРОМ ХЕТЧИНСЪН - ГИЛФОРД

Прогерията е патологично положение, характеризиращо се с сложни промени на кожата и вътрешните органи, обусловени от прибързано стареене на организма.

Заболяването се развива в ранна детска възраст. Растежът на детето внезапно е забавя, на кожата се появяват атрофични промени, в процеса се въвлича и хиподермата, изключително на лицето и крайниците. Кожата изтънява, става суха и набръчкана, на тялото могат да се появят образуващи мрежичка склеротични кръвоносни съдове или мощно пигментирани сектори.

Външният тип на болния е доста присъщ и се отличава с огромна глава, челните издатини са надвесени над малко лице с клюновиден нос, долната челюст е недоразвита.

Наблюдава се също недоразвитост на мускулите, дистрофични процеси в зъбите, косите и ноктите. Забелязват се промени в костно-ставния уред, миокарда, хипоплазия на половите органи, нарушаване на мастния продан, помътняване на очната леща и атеросклероза.

3. ХИПЕРТРИХОЗА, СИНДРОМ НА ВЪРКОЛАКА

Хипертрихозатае заболяване, отличаващо се с несъразмерен напредък на косми, в това число и в тези сектори на тялото, където, по принцип, не би трябвало да има. Болестта, която може да бъде признак на някакво онкологично заболяване, е разследване на черепно-мозъчни контузии, мозъчни васкуларни разстройства, ендокринни и нервни болести.

В редица случаи несъразмерното окосмяване се вижда след изгаряния, дълго носене на гипсови превръзки, на разчесваните след ухапвания от инсекти, след инжекции с разнообразни ваксини или при венозна непълнота.

При дамите растежът на дълги косми може да е от мъжки вид (хирсутизъм). Това положение може да възникне при заболяване на яйчниците, надбъбречните жлези или да бъде обусловено от вродени и душевен фактори.

4. СИНДРОМ НА СИНЯТА КОЖА ИЛИ АКАНТОКЕРАТОДЕРМИЯ

Подобно положение по-често се вижда при кучета и котки. При хората тази болест се среща извънредно рядко. Последният случай бил регистриран през 60-те години на предишното столетие в щата Кентъки, Съединени американски щати. Там живяло цяло семейство, всичките членове на което били със синя кожа и ги наричали " сините хора ". Болестта, която се предава от потомство на потомство, не създавала никакви неудобства на членовете на фамилията.

5. АЛОТРИОФАГИЯ

Синдромът най-често се среща при дребните деца и при хора със забавено психическо развиване. Болните от време на време гълтат доста рискови и остри предмети като стъкла, гвоздеи, ножици и т. н. В по-лека форма разстройството може да се следи при бременни дами като разследване на интоксикация.

6. СИНДРОМ НА ВАМПИРА

Страдащите от тази болест не пият кръв и не спят в ковчези. Те просто не могат да понасят слънчева светлина. При въздействието на слънчевите лъчи и радиация, кожата на болните хора стартира да се покрива с мехури.

7. МИКРОПСИЯ, СИНДРОМ НА АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА

Микропсията (от гръцки. mikros - дребен и opsis - зрение) е зрително нарушаване, при което обектите се виждат по-малки, в сравнение с са в реалност. Може да бъде обусловена от проваляне в теменно-тилната част на основния мозък.

Човек стартира да възприема заобикалящите го обекти в значително смален размер. Обектът наподобява отдалечен и прекомерно непосредствен по едно и също време.

Съответно синоними на микропсията са " наноидните халюцинации " или " лилипутско зрение ". Окото не е развалено, промените се отнасят единствено до психологичното разбиране на образните облици.

Синдромът е обвързван и допустимо отчасти провокиран от класическа мигрена. Освен това микропсията може да бъде разследване от частична епилепсия и от дейностите на разнообразни въздействащи на душeвността опиати.

8. БОЛЕСТ НА " ПЪЛЗЯЩАТА КОЖА "

С тази болест учените се сблъскаха относително наскоро. Нейните признаци повече припомнят фрагменти от фантастични филми. Страдащите от това загадъчно заболяване усещат, че под кожата им сякаш пълзят инсекти. По-късно на тези места се появяват открити рани.

9. СИНДРОМ НА ЖИВИЯ МЪРТВЕЦ

Този синдром, като предписание, е провокиран от меланхолия и податливост към самоубийство. Пациентите нормално се оплакват от това, че са изгубили всичко, което са могли и повече нищо не ги свързва с този свят. Някои споделят, че те към този момент са умрели, усещат мириса на личното си гниещо тяло и по какъв начин от вътрешната страна ги ядат червеи.

10. ОБОСТРЕНА РЕФЛЕКСИЯ

Основна характерност на тази болест е това, че болните мощно реагират на неочаквани звуци или подиуми. Те разперват ръце, стартират да крещят и нервно да повтарят едни и същи думи. Отнема им доста време, с цел да се успокоят.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР