Хората биват програмирани чрез уязвимостите на своята психологияШон Паркър, бивш

...
Хората биват програмирани чрез уязвимостите на своята психологияШон Паркър, бивш
Коментари Харесай

Бивши от Facebook: Виновни сме, унищожаваме обществото

Хората биват „ програмирани ” посредством уязвимостите на своята логика на психиката

Шон Паркър, някогашен президент на Фейсбук, съобщи, че „ употребявайки манипулативна логика на психиката, платформата е структурирана по подобен метод, че дава „ дребна доза допамин ” с всеки лайк и всяко шерване ” (снимка: CC-BY-SA 2.0 АндрюМагер)

Социалните медии незабелязано унищожават обществото ни, предизвестиха двама някогашни шефове на най-голямата от всички обществени мрежи – Фейсбук. Бившият президент Шон Паркър и някогашният вицепрезидент по потребителския напредък Чамат Палихапития обществено оповестиха, че Фейсбук „ раздира на части обществената тъкан на нашето общество ”. Те разкриха още, че мрежата е особено проектирана да се възползва от уязвимостите на човешката душeвност.

На мнозина от нас е познато това чувство – „ ще се включа за малко в [тук можем да напишем коя да е обществена платформа], единствено за минута, просто да видя какво става ” – и по-късно осъзнаваме, че часове по-късно продължаваме да превъртаме постовете, харесваме или се вбесявме от някой „ форумен трол ”. Накъде води това?

Социалните мрежи като шоколад и секс

Неотдавна извършено изследване на учени от Харвард демонстрира, че обществените медии дават на индивида същото наслаждение като хубавата храна и шоколада, парите и секса. Фейсбук, Instagram, Pinterest и други мрежи вършат едно и също с мозъка на хората.

Чрез серия от опити откривателите от Харвардския университет са открили, че актът на откриване на информация за себе си задейства онази част от мозъка, която е обвързвана с чувството за наслаждение. Това е същата приятност, която получаваме от яденето на вкусна храна, добиването на пари или даже правенето на секс. За мозъка разкриването на информация за себе си в обществените мрежи се явява „ прекарване, което носи задоволство ”.

В опитите си откривателите от Харвард поискали от доброволците да отговорят на серия от въпроси за себе си и за други хора. През това време доброволците били следени посредством ядрено-магнитен резонанс. Изследователите открили, че областите на мозъка, свързани с възприятието за задоволство, биват мощно задействани, когато хората приказват за себе си, и доста по-малко ангажирани, когато се приказва за другиго.

По този метод обществените медии носят наслаждение. До такава степен, че някои от изследваните са показали в изследването, че биха се дали прошка с малко пари (няколко цента), с цел да могат да приказват за себе си.

Във второстепенен опит от поредицата учените открили, че когато хората споделят нещо с близки, налице е по-голяма интензивност в региона на мозъка, обвързвана с удовлетвоението. А това носи възприятието за „ премия ”.

Допаминово самоизтребление

По време на конференция предходната година някогашният президент на Фейсбук Шон Паркър съобщи, че обществената мрежа „ е основана съзнателно по този начин, че да гълтам допустимо най-вече време и внимание ”. Използвайки манипулативна логика на психиката, платформата е структурирана по подобен метод, че дава „ дребна доза допамин ” с всеки лайк и всяко шерване. Това, от своя страна, предизвиква хората да способстват за публикуването на от ден на ден наличие и от ден на ден взаимоотношение.

„ Това е затворен кръг с присъединяване на цикъл на „ обществено валидиране ”. Създателите [на Facebook] схващат това и умишлено го направихме по този начин ”, сподели Паркър. Категоричен е, че това няма нищо общо с американските проблеми и „ съветските реклами ” – това е световен проблем.

Бившият вицепрезидент по потребителския напредък във Фейсбук Чамат Палихапития изпитва голяма виновност за ролята, която е изиграл в създаването на принадлежности, които „ разцепват обществото ” (снимка: CC-BY 2.0 TechCrunch)

„ Краткосрочният допаминов кръг на противоположната връзка, който създадохме, унищожава метода, по който обществото работи: няма цивилен дискурс, няма никакво съдействие, налице е неправилно информиране ”, безапелационен е някогашният вицепрезидент по потребителския напредък във Фейсбук Чамат Палихапития. В тирада пред студенти от висшето бизнес учебно заведение в Станфордския университет той споделя, че изпитва голяма виновност за ролята, която е изиграл в създаването на тези принадлежности, които „ разцепват обществото ”.

„ Ние сме в в действителност неприятно състояние в този момент. Разрушават се базовите основи на това по какъв начин хората се държат един към различен и между тях ”, споделя Палихапития. Той самият е решил към този момент да не употребява тези принадлежности. „ Не го върша от години. Създадох голямо напрежение по отношение на приятелите си. Огромни напрежения в моите обществени кръгове ”.

Култура на припряност

Наред с всичко друго обществените мрежи основават раздразнителност у хората. „ Платформите на обществените медии предизвикват потребителите да бъдат извънредно нетърпеливи ”, споделя Палихапития. Механизмите в тези „ медии ” насърчават упованието за „ неотложно задоволство ”.

Те също по този начин основават илюзорно „ самоусещане за съвършенство ” посредством краткосрочните сигнали: сърца, лайкове, палци. Това несъзнателно се бърка с същинските полезности. „ А вместо това получават подправена, нежна известност, която е краткосрочна ”, прибавя някогашният началник.

След сходна демонстрация човек остава с възприятие за празнина, която изпитва предпочитание да запълни. Това го подтиква да прави същото още веднъж и още веднъж. Така се оказва замесен в циничен кръг на преследване на краткосрочната популярност. Всичко това към този момент е превзело близо 2 милиарда души по света.

Програмиране и пари

Хората биват несъзнателно „ програмирани ” по какъв начин да се държат посредством уязвимостите на своята логика на психиката, разкрива още Палихапития. Той споделя, че не разрешава на децата си да употребяват „ този отпадък ”. Препоръчва на всички да запазят здравия разсъдък и да се решат на „ решителна разлъка ” с сходни платформи.

„ Не го осъзнавате, само че вие бивате програмирани. Сега би трябвало да решите до каква степен имате подготвеност да се откажете от това, до каква степен можете да жертвате своята интелектуална самостоятелност ”.

Подобно програмиране е подкрепено със обилни запаси. В неговите механизми се влагат пари и то доста. Културата на рисковия капитал, на която е подчинена „ Силициевата котловина ”, предизвиква вложителите да влагат средства в сходни „ гадни, безполезни, идиотични компании ”.

Роден в Шри Ланка и израснал в семейство на небогати имигранти в Канада, Палихапития регистрира, че парите са мощно средство – за влияние върху хората, за смяна. Затова е решил да се отдръпна от Фейсбук и да концентрира напъните си в нова активност, която има за задача да търси справяне с „ същинските проблеми ” на нашето време – екологичните въпроси и човешките заболявания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР