Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория "Най-добър

Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория "Най-добър ...

Български хор спечели Латино Грами.


Хорът Нови български гласове получи престижната статуетка в категория "Най-добър фламенко албум" за албума си "Al este del cante". -0:22 Хорът е създаден в Нов български университет и в него участват алумни и студенти на Университета. Създател и диригент на формацията е Георги Петков.
Проектът с оригинална музика и нови интерпретации на испанското фламенко и българския фолклор, са преплетени в единен художествен образ. Вокалните аранжименти са дело на композитора и диригент на проекта – доц. д-р Георги Петков, преподавател в департамент "Музика" на Нов български университет. Албумът е записан на живо през месец август 2017 г. от концертите на Арканел с Нови български гласове в Алахар, Ла Гранха и Мерида, Испания.  
"В състава на най-младия камерен народен хор Нови български гласове съм включил основно студенти от НБУ, които са преминали школата по народно пеене на Нелка Петкова. С тези младежи работя още от НМУ "Л. Пипков", където съм бил техен учител и ги познавам добре. Всички те са част и от "Фолк-джаз формацията" на НБУ, където продължават да участват и след тяхното завършване. Една от големите ми мечти като преподавател е да видя на световна сцена наши студенти от Нов български университет и ученици от Национално музикално училище "Любомир Пипков". Този иновативен международен музикален проект ми предоставя точно такава възможност. Радвам се много на тези млади хора с прекрасни професионални качества и умения, които ме карат да се чувствам горд! Шест от осемте момичета, с които представихме новият албум "Al este del cante" в Испания през май 2018 г., са възпитаници на Нов български университет", казва доц. д-р Георги Петков, диригент и аранжор на проекта.

Източник: skandal.bg