Хорът на Държавна опера - Стара Загора ще представи на

...
Хорът на Държавна опера - Стара Загора ще представи на
Коментари Харесай

Митрополит Киприан дирижира концерта Класично и модернистично

Хорът на Държавна опера - Стара Загора ще показа на 12 май от 19:00 часа на сцената на Операта своя втори концерт от цикъла „ Музика без граници” с атрактивното заглавие „ Класично и модернистично”. Концерта ще дирижират Старозагорският Митрополит Киприан и хормайсторът Младен Станев. Това оповестиха от пресцентъра на културната институция.

Концертът „ Класично и модернистично” условно е разграничен на три елементи, съгласно целостността на изпълняваните произведения и жанровото обединяване. Старозагорският Митрополит Киприан ще дирижира „ Стабат Матер” от Джовани Батиста Перголези. Ще бъде изпълнено съвсем цялото произведение със солисти Деси Стефанова (сопран) и Даниела Нинева (мецосопран). Ще прозвучат и песни от класическата хорова литература (от В. А. Моцарт, Роберт Шуман, Джордж Гершуин и др.), както и на български композитори. Включени са и песни от романтиката, отдадени на пролетта, природата, месец май и любовта, както и творбата от Боб Чилкот – „ Малка джаз меса”.

Първото произведение, което ще прозвучи в своята целокупност, е от епохата на барока – „ Стабат Матер” на Джовани Батиста Перголези. То рисува страданието като част от нашия живот, която не можем да избегнем, само че би трябвало да намерим смисъла и силата да го преживеем. Творбата е написана върху най-тъжния нравствен текст – майката, оплакваща разпнатия на кръста собствен наследник.

Второто обръщение на концерта е „ За обич “, което хорът ще изпрати с осъществяването на хорови миниатюри от разнородни жанрове и от разнообразни краища на света. В тях ще преживеем човешките копнежи, ще се докоснем до природата като извор на любовта, ще усетим месец май и пролетните трепети. В песните се показва и неподправената обвързаност към родния край и възторга, който ни дава връзката с него.

С „ Малката джаз меса” на британския композитор Боб Чилкот ще приключи концертът, и ще насочи посланието си „ За вяра “. Последните думи от творбата „ Ти, който пое греховете на света, дай на нас мир! “ можем да погледнем и като поука от днешните събития – да създадем света подобен, че да не се постанова някой да страда поради грешките на всички. И да се надяваме за мир сред хората”, споделя хормайсторът на Държавна опера - Стара Загора Младен Станев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР