Хора, умиращи от глад в 21 век, обречени на мизерия

...
Хора, умиращи от глад в 21 век, обречени на мизерия
Коментари Харесай

Един български град чезне от картата на света

Хора, умиращи от апетит в 21 век, обречени на бедност и доизживяване, в полуразрушени домове, без ток, без питейна вода, без обикновена хигиена. Това е част от действителността в един нереален, в един " мъртъв “ град, наименуван Босилеград в Сърбия. Думите са на Даниела Михайлович, учителката, която бе задържана и арестувана в полицията по време на визитата на президента Вучич в родния и град. " Прозорците на къщите в този град са затъмнени, там няма светлина, няма и живот, като в капсула на времето от преди 50 години ", споделя Даниела, майка на новородено.

В изявление за " Фокус “ тя описа, че в действителност арестуването и е било поради това, че желае по-добро бъдеще за детето си, желае правда, желае виновниците за положението на града да се намерят и да бъдат съдени.  

Над 90% от популацията в Босилеград е българско. Реално, то е обречено на крах. Някои го назовават " холокоста ". 

Босилеград е град в Западните околности, Сърбия, наоколо до границата с България. Градът е административен център на община Босилеград. През годините минава ту в Българско, ту в Сръбско. След комунистическия прелом на 9 септември 1944 година е върната на Титова Югославия, в състава на Социалистическа република Сърбия.

" Мисля, че тук работите по никакъв начин не са чисти. Признавам си, че повечко ме е боязън, само че желая детето ми да живее по-добре, то заслужава това. Аз и до момента живях в боязън, тъй че... Ние нямаме свободата да кажем какво се случва “, сподели още Даниела. По думите и жителите в Босилеград се топят. Някои бягат, а други си умират в бедност и апетит. Населението е останало на половина. В града и покрайнините няма занаят, няма раждаемост. Няма превоз, градът е откъснат от света. Това е в действителност един мъртъв град “.

Според младата майка, там има " феодализъм в деяние. Властта е в ръцете на един човек – кмета на града. На него му е разрешено всичко - и престъпно, и не престъпно, той разполага с живота и гибелта на жителите на Босилеград, с цел да извърши мръсната работа, която са отредили на обитаемото място “. Той е българин, само че със възбрана да влиза в България, поради българските медици от " лекари без граници “, които преди години бяха задържани в Босилеград.

Истината, съгласно Даниела са мините, които заемат към 95 % от територията.

" Те тровят природата и популацията. Политиката, която се води е към заличаване на хората, да не им се оказва помощ. Който издържи, издържи. Който не може, си отива. Нас ни тровят - и от въздуха, и през водата. Ние просто сме една екологична бомба - нямаме здрава среда за живот. Това е  план, който се осъществя от години. До 2035 години е планувано още две мини да бъдат разкрити за злато и сребро. Градът ни е погубен тотално “. 

" Така минните компании и вложители ще получат земята си гратис. Вече има случаи и на опожарени къщи, без да се знае по какъв начин.

Местните поданици на с. Любата, Бесне Кобила, Мусуля са изложени на голямо количество отрова от рудника " Грот ". 

Даниела Михайлович ни изпрати доста клипове и фотоси, от които ясно се вижда каква е действителността. " На живо е още по-страшно “ споделя тя и ни благодари за смелостта да пишем за тяхната крах.

Младата жена е изпратила протестно писмо за положението на общината до всички вероятни институции – президент, ръководител на Народното събрание, министерства... Бунтува се, не може да одобри тази действителност. Но отговор няма отникъде. Изпратила е писмо и до българския дипломат в Сърбия, само че от там също няма отговор.

Преди седмица тя бе арестувана за 2 часа в полицията, без обясняния и без право на отбрана. Това е второто и задържане. Според нея, само и единствено поради това, че споделя истината за един жертван град и жителите му.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР