Хора със зрителни проблеми от Варна отбелязаха Международния ден на

...
Хора със зрителни проблеми от Варна отбелязаха Международния ден на
Коментари Харесай

Хора със зрителни проблеми от Варна отбелязаха Международния ден на белия бастун

Хора със зрителни проблеми от Варна означиха Международния ден на белия бастун със спортно съревнование. Те караха велосипед в тандем, мериха сили в пукотевица с лък и демонстрираха разнообразни тактики при игра на табла.

Варна

Карането на велосипед е нещо всекидневно, само че не и за Пламен и Иван, които са незрящи. Днес те сбъднаха една своя фантазия.
Пламен Стоилов: Наистина е доста прелестно чувството, че се движиш по-бързо в сравнение с своите крайници, чувството, че това което го правиш,е споделено с някой различен, индивида пред теб, ти му се доверяваш, просто е неописуемо.Иван Биячев: Разчитаме на лидера, зрящия да стопира, да потегля, темпото да поддържа.
Белият бастун е освен знак за зрително увреждане, само че и знак за автономия на хората без зрение. Оказва се обаче, че за тях напредването в града не постоянно е безвредно.
Иван Брадов: Аз се ориентирам по бордюра ми е водеща страна и като има паркирани коли по тротоарите няма по какъв начин да се придвижваме елементарно.Веселина Стоилова: Има доста опасности, най-много откъм транспортни средства, тъй като те към този момент са доста тихи, доста бързи, мъчно ги чуваме.
Във Варна не работят и гласовите устройства по спирките, които би трябвало да осведомят хората със зрителни проблеми кой номер рейс или тролей идва. Системата е част от Проекта за интегриран градски превоз. Гласовата информация е значима за незрящите, с цел да могат да се придвижват без компаньон.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР