Хора, събудете се. Сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално. В

...
Хора, събудете се. Сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално. В
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Сглобката, наречена кабинет, ни обезбългарява брутално

" Хора, събудете се. Сглобката, наречена държавно управление, ни обезбългарява брутално. В Министерството на образованието разискват българският език да се учи като непознат език, когато не ти е майчин. Чувате ли? В България българският език е непознат ", декларира водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в нарочна позиция, написана във Facebook.
  " А Конституцията, в която написа, че българският език е формален? А българщината? А жанр и Отечество? Безродници, спрете се! Българи, събудете се! ", приканва тя.
Възмущението на Нинова е във връзка концепцията на Министерството на образованието и науката българският да се учи като непознат език от децата, за които той не е майчин. За това заяви Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители в радиоинтервю.
Синдикалистката дефинира премисляното предложение като извънредно рисково. Тя уточни, че е една от дребното в работната група, които са срещу това предложение. Друг, който застава зад позицията й, е Деян Колев, който е ръководител на ромската фондация " Амалипе ". Опасенията на Такева са, че това ще докара до по-голяма сегрегация на общности.
" Деца на мигранти и от разнообразни етноси би трябвало да получават езикова поддръжка и да имат спомагателни часове за асимилиране на българския. В никакъв случай формалният ни български език не може да се учи като непознат в страната ни ", безапелационна е Такева. Тя даде образец с всички други страни, в които деца чужденци наваксват с езиковата подготовка, с цел да се интегрират по-лесно.
 Има настоящ стандарт за образованието на българския литературен език, който се съблюдава прецизно и поредно, обявиха по-късно от МОН в своя позиция. Под никаква форма и в никакъв миг разискване за преподаването на български език като непознат или преподаването му посредством различен език не е стояло на дневен ред, настояват от министерството.
От там признават, че в действителност са образувани пет работни групи по предпочитани области за развиване и промени в българското обучение. Общият брой на участниците в тях бил над 200 души. " Нито един от тях не е упълномощаван да показва позиция от името на институцията. Към този миг от работната група не са направени никакви публични оферти ", прецизират от МОН.
" Разширяване на дефинирането на българския език като непознат в просветителната система е немислимо. В настоящия стандарт за образованието на българския литературен език от близо едно десетилетие е дефиниран редът единствено " за образование на български език като непознат за децата и учениците мигранти и на децата и учениците, търсещи или получили интернационална протекция ", акцентират от министерството.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР