Хора с увреждания излизат на национален протест пред Министерския съвет

...
Хора с увреждания излизат на национален протест пред Министерския съвет
Коментари Харесай

Хора с увреждания излизат на протест срещу готвените промени за медицинската експертиза

Хора с увреждания излизат на народен митинг пред Министерския съвет с искане за обективна промяна в системата на ТЕЛК, макар че през вчерашния ден здравният министър Кирил Ананиев разгласи, че измененията за здравната експертиза ще бъдат оттеглени.

Хората с увреждания желаят точно разписване на бъдещата нормативна уредба за здравната експертиза. Има и опасения, че въвеждането на така наречен оценка на работоспособността ще докара до загуба на правото на инвалидна пенсия.

„ Искаме промени, които не лишават права. Стана ясно, че най-болните и ощетени хора в нашата страна – хората с увреждания ще бъдат оценени дали са работоспособни и до каква степен, само че ще изгубят и правото си – напълно или отчасти, на компенсиращия приход – пенсия, който е 241 лв. “, акцентира заместник-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

Исканията н протестиращите са подкрепени от КТ „ Подкрепа “.

Вчера общественият министър Бисер Петков съобщи, че промените целят възстановяване на изискванията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда, а не лишаване на добити права.

Протест през днешния ден по обяд провеждат и хора с увреждания в Добрич.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР