Хора от Пирот разкриха какво се случва, след като товарен

...
Хора от Пирот разкриха какво се случва, след като товарен
Коментари Харесай

Хора в Пирот: Усеща се силен аромат на амоняк, облакът е над нас

Хора от Пирот разкриха какво се случва, откакто товарен трен, пренасящ амоняк от България, дерайлира край сръбския град.

Първата жертва след дерайлирането на влак с амоняк край Пирот е починала от задушаване. Десетки са обгазените. Товарната влаковата комбинация излезе от релсите на 10 километра от Пирот. Три от вагоните се обръщат и стартира теч на амоняк. Образува се облак над Пирот.

" Усеща се ужасно мощен мирис на амоняк. Облакът е над Пирот ", показа локален гражданин, предаде Bulgaria ON AIR.

Властите оповестиха изключително състояние. 51 души са приети в болница в локалната болница поради признаци на отравяне с амоняк, един е умрял. Други осем са настанени в Университетската болница в Ниш.

" Обявили сме изключителна обстановка на територията на Пирот заради случая. Композицията е била от 21 цистерни, от тях една е била празна, останалите 20 са били цялостни с амоняк. Знаем, че няколко цистерни са дерайлирали. Пробити са и изтича амоняк ", заяви кметът на Пирот - Владан Васич.

Сред прегледаните в болница е имало и българи, осведоми генералният ни консул Димитър Цанев.

Имаше наши сънародници, които се оказаха на мястото на случая, само че след обзор от медицински екипи, тяхното физическо положение е било преценено, че не постанова болнично лекуване и са били освободени. Препоръката ни е в границите на днешния и утрешния ден нашите сънародници да не пътуват в Пирот ", прикани Цанев.

Заради амонячния облак управляващите затвориха автомагистралата към Ниш, а различният маршрут е остарелият път за Бела паланка.

Амонякът е претрупан в България и е пътувал за Сърбия.

" Влакът е тръгнал на 24 декември, композиран е в гара Повеляново, 20 цистерни са натоварени с амоняк, цистерните са на немските и френските жп администрации, в състава няма български вагони ", посочи инж. Бойчо Скробански от Националния ръб за следствие на катастрофи.

Няма теч на амоняк в река Нишава увериха сръбските управляващи, детските градини и учебните заведения са затворени. Препоръката е хората да не излизат на открито. Основната версия за случая е неприятната инфраструктура.

Специалисти предлагат, в случай че има ново приключване на амоняк, да се скрият в ниските елементи на постройките, защото той е по-лек и се концентрира по високите елементи, написа dunavmost.com.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР