Хора бягат от затвора и попадат на заминаващ влак. Те

...
Хора бягат от затвора и попадат на заминаващ влак. Те
Коментари Харесай

Ти си животно! Не, по-лошо - човек, човек! | „Влакът беглец” на КОНЧАЛОВСКИ и човекът - звяр на Джон ВОЙТ

„ Хора бягат от пандиза и попадат на заминаващ трен. Те са на независимост. А влакът остава без ватман. Машинистът умира. И те с цялостна скорост летят към своята злополука. Свободни ли са или не? Ето ви един образец за относителността на свободата. За мен беше чест да направя филм по сюжета на Акира Куросава ”, споделя режисьорът Андрей Кончаловски.

 „ Когато Копола ми се обади и ми предложи да снима този филм, щях безусловно да припадна от неспокойствие. В Русия писаха, че „ Влакът дезертьор ” е типично американски трилър. В Америка – че Кончаловски се е опитал да пробута евтиното душевно ницшеанство и философията на Достоевски на американското кино. А през днешния ден, по време на своите лекции в  киноинститута, Елиа Казан дава тази лента за образец на единството сред форма и наличие. Това е задоволително, с цел да бъда благополучен ”.

Това написа Кончаловски в своята книга „ Долни истини ” през 1999 година Неговият свръхестествен „ Влак дезертьор ” получава 3 номинации за „ Оскар ” – за най-хубав артист на Джон Войт, поддържаща роля на Ерик Робъртс и монтаж. Изумителното осъществяване на Войт е удостоено със „ Златен глобус ” ’85, а влиятелните Глобуси дават още две номинации на кино лентата - за ролята на Робъртс и най-хубава драма. Кончаловски е номиниран и за „ Златна палма “ на филмовия фестивал в Кан през 1986 година

За да се приготви за ролята си на Мани, Джон Войт става част от компанията на  пандизчии в пандиза „ Сан Куентин “, а години по-късно продължава да поддържа връзка с някои от тях. Братът на Джулия Робъртс, Ерик – прочут с буйния си манталитет, влиза в забележителна форма за ролята на Бък благодарение на различен огромен артист – Дани Трехо. Бивш наркоман, боксьор, обирджия и пандизчия, трансформирал се в холивудска звезда, Трехо посвещава Ерик Робъртс в изкуството на бокса и самичък партнира на новия си възпитаник във кино лентата на Кончаловски.

„ Участието ми в този филм беше инцидентно – звъннаха ми и ме питаха, дали желая да обуча за ролята пандизчия, който се бие на боксовия кръг. Бога ми, в никакъв случай не съм псувал по този начин, както в оня момент! Затворник – боксьор – та аз бях лежал и се бях бил в половината щатски затвори, гърдите ми задачите бяха с татуси. Казах: „ Че по какъв начин другояче! Приемам! ”

На снимачната площадка се срещнах с Еди Банкър, с него започнах. Оказа се, че той е сценарист. Казаха, че ще ми заплащат по 320 $ дневно. Така започнах да упражнявам Ерик. А той се опасяваше от мен. Каквото кажех, това правеше. Тогава Андрей Кончаловски ме видя, а наподобява имаше проблем с дисциплината на Ерик – той не го слушаше изключително. И ми даде роля. Дойде при мен и сподели: „ Взимам те във кино лентата. Ще биеш Ерик! ”

„ Кончаловски умее да пресътворява възприятието на смут, той показва конфликта на закононарушението с тиранията, показва ни живот отвън всевъзможен надзор и ни запраща във всички вероятни крайности. Неговият филм е обладан от злокобната, непоколебима и неуправляема мощ на живота, сходно на обезвереното и стремглаво бягство на един ранен човек ”, написа „ Лос Анджелис Таймс ” през 1985 година

Във „ Влакът дезертьор ” Джон Войт изиграва една от най-великите си функции в киното. Непоклатим, безсърдечен, нечовечен, нарушител и влъхва, грабител и избавител. Неговият Мани е самотният великан на върха на летящия към крах трен, а думите му режат като нож на фона на страховитата музика, дело на Тревър Джоунс.

Съвет към съкилийника си Бък (Ерик Робъртс)

Мечтаеш…, мечтаеш… Глупости! Нищо такова няма да направиш. Ще ти кажа какво да правиш – ще си намериш работа! Ще си намериш мизерна работа, като за някогашен пандизчия. Ще миеш чиниите в някоя сладкарница, или ще чистиш кенефите! И ще я стискаш тая работа -  като златна мина! Защото тя е тъкмо това! Чу ли какво ти споделям?! Златна мина! Слушаш ли ме, въобще?! И когато огромният началник се довлече в края на работния ден, когато пристигна да ревизира по какъв начин се справяш, няма да го гледаш в очите – ще гледаш долу в пода! Защото няма да мислиш за ужаса в очите му, когато скочиш и го стиснеш за гърлото и го накараш да моли за живота си! Така че, ще гледаш в пода, в пода, друже! Чу ли какво ти споделям, копеле! Та, значи, той ще разноски в близост да види по какъв начин е и ще каже: „ Ооо, пропуснал си това тук, о, Боже, и тук… А това малко петънце тук? ” Ще стиснеш зъби и ще излъскаш това леке! Ще лъскаш проклетото леке, до момента в който от него не остане и помен. А в петък, ще си прибереш чека. Ако можеш да го направиш, в случай че можеш да го направиш…, значи си президент на корпорация! Ако можеш да го направиш!

Бък: Това не е за мен, по-добре да тлея в пандиза! Ти можеш ли да живееш по този начин?
Мани: Иска ми се да можех.., желае ми се да можех…

***

Сара: Животът му нищо ли не значи за теб? Искаш да пожертваш непознатия живот вместо своя! Ти си животно!
Мани: Не, по-лошо – човек, човек!

***

Сара: Прегърни ме, не желая да умра сама.
Бък: Всичко ще бъде наред. Всичко ще се оправи…
Мани: Хората умират сами. Хайде Ранкън, хайде копеле, хайде, ето ме! Вече не съм в клетката! Никога няма да се върна, в никакъв случай! Никога няма да ме убиеш, на открито съм! Чуваш ли? Навън съм, няма да ме спреш, не съм в клетката, Ранкън! Никога няма да ме спреш! Спечелих! Спечелих!
Бък: Няма да успееш, Мани!
Мани: Ще се научиш хлапе! Всичко е тук, вътре! Ще мина по проклетото нещо, ще мина! Само гледай!

***

Шефът на пандиза Ранкън: Натисни копчето, тази линия е глуха! Ще се разбием след 5 минути. Мислиш се за воин, по този начин ли? Ти си отпадък!
Мани: Отнася се и за двама ни, братко!
Ранкън: Ще натиснеш копчето и ще спреш лошотия трен! Ще умреш, скапаняко!
Мани: И ти ще умреш с мен.
Ранкън: Майната ти! Страх те е да умреш, колкото и останалите! Никога няма да те пусна на независимост!
Мани: Но аз съм свободен, Ранкън, свободен съм!
Ранкън: Мислиш, че си спечелил! И аз знам по какъв начин се умира!
Мани: Печелиш, губиш, какво значение има…

Снимки: IndieWire, Discover Movies to Pin, Pinterest

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР