Хонконг. Във вечерните часове на деня полицията обсади политехническия университет

...
Хонконг. Във вечерните часове на деня полицията обсади политехническия университет
Коментари Харесай

South China Morning Post: Полицията обсади университет, окупиран от радикални протестиращи

Хонконг. Във вечерните часове на деня полицията обсади политехническия университет в Хонконг, предупреждавайки хората да изоставен региона, а тези които останат могат да бъдат упрекнати в присъединяване в протести, разказва ситуацията хонконгският вестник South China Morning Post .
Всичко това се слуич след ден, изпълнен с принуждение, като двете страни водеха тежки борби към стратегически разположения кампус в Коулун.
В 11 часа бял седан на Ford без регистрационни табели се опита да прегази група служители на реда тъкмо пред казарма в региона. В отговор служител на реда стреля с бойни патрони против автомобила, а различен употребява гумени патрони, след което колата е напуснала региона.
Обикновено спокойният квартал към кампуса на Остин Роуд се трансформира във военна зона, откакто маскирани радикали, окупирали университета, започнаха същинско стълкновение със силите за битка с безредиците.
Полицейски източник съобщи, че десетки хора са били задържани в кампуса, а стотици други се допуска, че към момента са вътре. Очакват се всеобщи арести.
Полицията съобщи, че множеството от рисковите материали, които са конфискувани от задържани радикали през последните няколко дни, са били откраднати от лаборатории на университета Материалите са елементарно запалими и могат да бъдат употребявани за изработката на експлозиви. Полицията съобщи, че това е една от аргументите те да би трябвало да завладяват назад окупирания кампус.
Радикалите стреляха със стрели и хвърляха запалителни бомби и тухли - от време на време от катапулти, инсталирани на покрива на постройките на кампуса. Полицията изстреля огромно количество сълзотворен газ и разположи две водни оръдия и бронирани коли.
На фона на хаоса 39-годишен сержант бе ранен от стрела, която прониза вътрешната задница на левия крайник и съвсем излезе от другата страна. По-късно той е бил опериран, с цел да бъде отстранена главата на стрелата.
Привечер борбата се реалокира от другата страна на кампуса покрай блокиран авто тунел. Две страни се стремяха да получат надзор над стратегически ситуиран мост с аспект към автомагистралите към тунела. Мостът също свързва жп гара с кампуса.
Бронирано транспортно средство на полицията, бе нападнато от радикалите и запалено. Не е ясно дали някой от намиращите се вътре служители на реда е ранен.
Полицията излезе с изказване, описващо случилото се в политехническия университет като протест.
„ Всеки, който влезе или остане в кампуса и подкрепя бунтовниците по какъвто и да е метод, рискува да бъде упрекнат в закононарушението „ присъединяване в протести “, “ се споделя в изказването.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР