Хонконг спори с Тайван къде да бъде съден заподозрян в

...
Хонконг спори с Тайван къде да бъде съден заподозрян в
Коментари Харесай

Хонконг и Тайван спорят къде да бъде съден човекът, предизвикал протестите

Хонконг спори с Тайван къде да бъде съден обвинен в ликвидиране, който несъзнателно провокира всеобщите митинги в Хонконг против неизвестен законопроект за екстрадиция, съобщи Асошиейтед прес.

Във вторник публични представители на Хонконг желаеха от тайванските управляващи да разрешат на мъжа да се съобщи и да бъде съден за убийството на приятелката си, осъществено до момента в който двамата били във почивка в Тайван.

Премиерът на Тайван Су Цънчан обаче отхвърли предлагането и съобщи, че Чан Тункай би трябвало да бъде съден в Хонконг, където ще бъде освободен на следващия ден след излежаване на присъда за пране на пари.

Официално съдействие с Тайван би означавало полуавтономната китайска територия Хонконг да признае тайванските правосъдни институции като законни публични управляващи. Това не би се приело от управляващите в Пекин, които считат Тайван за бунтовна провинция и отхвърлят да признаят администрацията на определената на общи избори президентка Цай Ингвен, отбелязва АП.

Лидерката на Хонконг Кари Лам загатна случая с Чан Тункай като една от основните аргументи за предлагането на законопроекта за изгонване на хонконгски жители в страни, с които Хонконг няма конвенция за екстрадиция. Опасенията, че този текст ще докара до изгонване на хонконгци в континентален Китай обаче провокираха продължаващи от няколко месеца бурни митинги, довели до най-тежката политическа рецесия в Хонконг от десетилетия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР