Хонконг слезе надолу в международната класация за свобода на печата,

...
Хонконг слезе надолу в международната класация за свобода на печата,
Коментари Харесай

Хонконг все по-надолу в международната класация за свобода на печата

Хонконг слезе надолу в интернационалната ранглиста за независимост на печата, откакто управляващите вкараха нов драконов закон за сигурността, с цел да запушат устата на сериозните медии и да хвърлят в пандиза публицистите. Това се споделя в оповестен през днешния ден нов отчет на „ Репортери без граници “, съобщи Франс прес.

„ Това е най-тежкото сриване за годината, само че е изцяло справедливо с оглед непрекъснатите офанзиви против свободата на печата и бавното изгубване на правовата страна в Хонконг “, съобщи за Агенция Франс Прес Седрик Алвиани, началник на източноазиатския офис на организацията, ситуиран в Тайван.

Само през предходната година Хонконг слезе с 68 места в рейтинга и стигна 148-а позиция – това слага интернационалния бизнес център сред Филипините и Турция.

От две десетилетия организацията, защитаваща правата на медиите, класира страните и териториите по света съгласно свободата на печата в тях, отбелязва Франс прес.

Хонконг – районен хъб за международните и локалните медии, непрекъснато пада в класацията, откогато е под китайска власт.

След огромните и от време на време съпроводени с принуждение продемократични митинги преди три години Китай стартира да постанова на Хонконг все по-авторитарни ограничения. През 2020 година влезе в действие закон за националната сигурност, посредством който бе смазано дисидентството и бяха хвърлени в пандиза десетки продемократични деятели и публицисти.

Според Алвиани, изначало управляващите бяха избрали за цел политическите си съперници и продемократичните деятели, само че през 2021 година започнаха да употребяват закона против локалните медии.

Миналата година две опозиционни медии – „ Епъл дейли “ и „ Станд нюз “, бяха принудени да спрат работа след арестите на основните им редактори и запора върху активите на сдружението по силата на закона за сигурността.

Алвиани съобщи, че базата данни на „ Репортери без граници “ включва сега 13 хвърлени зад решетките медийни експерти от Хонконг – „ голям “ брой съгласно него; по думите му това са съвсем 10 % от всички известни случаи с публицисти, държани като пандизчии в Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР