Хонконг се готви да отбележи на 1 юли 20 години,

...
Хонконг се готви да отбележи на 1 юли 20 години,
Коментари Харесай

Пропастта между бедни и богати в Хонконг е най-голямата от десетилетия

Хонконг се готви да означи на 1 юли 20 години, откогато някогашната английска колония се върна под китайска власт. Продавачката на зеленчуци Лау Мейтин обаче не е настроена за празненства. Рязко увеличаващите се цени на недвижимите парцели доведоха до повдигане на наемите, което пък породи резултата на доминото, защото фирмите покачиха цените на артикули и услуги, принуждавайки хора като нея да си търсят спомагателна работа.

" Трябва да работиш до гибел. Ако не работиш непрестанно, не можеш да си покриеш разноските за живот ", споделя Лау до сергията си за зеленчуци. " Ситуацията в Хонконг е ужасна ".

Неравенството в приходите е достигнало най-високото си равнище от над четири десетилетия, съгласно държавни данни, а нагорещеният до алено жилищен пазар притиска най-уязвимите хора в града и основава риск от обществено напрежение.

Градът с население 7.3 млн. души има третата най-голяма в света централизация на хора с чисто благосъстояние над 30 милиона $, отстъпвайки единствено на Лондон и на водача Ню Йорк, съгласно международния отчет за благосъстоянието на консултанстката компания за недвижими парцели Knight Frank. Хонконг е имал 4080 свръхбогати жители през 2016 година, сочи отчетът. В континентален Китай обаче те са три пъти повече и доста от тях са си купили парцели на острова.

Въпреки държавните старания за намаляване на бедността Хонконг остава измежду градовете, където измежду популацията има най-голямо неравноправие, оповестява благотворителната организация Oxfam, базирайки се на данни от последното броене на популацията.


© Reuters

Най-богатите 10% от семействата печелят близо 44 пъти повече от най-бедните 10%, които изкарват приблизително 2560 хонконгски $ (328 щатски долара) месечно. Това сочи отчет за приходите на семействата през 2016 година, оповестен по-рано този месец от департамента за броене на популацията и статистика.

Коефициентът " Джини " (Gini) на Хонконг за приходите на семействата, необятно употребен индикатор за неравенството на приходите, се е повишил до 0.539 пункта предходната година - най-високото ниво от над четири десетилетия. Той се регистрира по канара от нула до едно, като нулата сочи тъждество.

Сингапур, различен азиатски финансов център, регистрира спад на коефициента си до 0.458 пункта през 2016 година, което е най-ниското равнище от едно десетилетие. В Съединени американски щати индикаторът бе 0.394 пункта през 2014 година, а във Англия – 0.358 пункта през 2013 година, съгласно данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Недоволство

Пазарът на недвижими парцели в Хонконг, който е измежду най-скъпите в света, е ослепителен образец за разширяващата се бездна в благостоянието. Апартамент с повърхност към 18.5 квадратни метра коства 500 000 щатски $ в Хонконг. Цените на жилищата скочиха с над 137% от финансовата рецесия през 2008 година, надувани от оскъдното предложение, ниските лихви и мощния приток на пари от континентален Китай.

Близо 30% от семействата в града или към 2 милиона души живеят в субсидирани държавни жилища, за които обаче към този момент се чака над четири години. Множество небогати и възрастни хора могат да си разрешат само да живеят в дребни заградени ъгълчета на споделяни жилища, показва Калина Цан, старши управител на Ofxam в Хонконг.

" Сред най-неотложните неща, които новото държавно управление би трябвало да свърши, е да усили предлагането на общински жилища в Хонконг, тъй че бедните да могат да живеят почтено ", споделя тя.

Новата ръководителка на локалната изпълнителна власт Кари Лам, която ще встъпи в служба на 1 юли, декларира, че е твърдо решена да се бори с високите цени на жилищата, недоволството от които способства за силата на продемократичните митинги през 2014 година

Главният секретар на Хонконг Матю Чон, някогашен комисар на града за битка с бедността, уточни, че държавното управление има проект да освободи земи за държавни и частни жилища през идните 10 години. " Цените на недвижимите парцели постоянно са били проблем и остават проблем, с който би трябвало да се борим ", уточни той.

Правителството поставя старания, само че " те в никакъв случай не са задоволителни ", добави Чон. " Имам възприятието, че оказват помощ повече на вложителите и богатите, в сравнение с необятната общност ", споделя 23-годишната Джойс Лон, която работи в компания за асортимент на личен състав и живее с родителите си, защото не може да си разреши да заплаща наем. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР