Хонконг остава най-посещаваният град в света от международни туристи въпреки

...
Хонконг остава най-посещаваният град в света от международни туристи въпреки
Коментари Харесай

Хонконг е най-желаният от туристите град

Хонконг остава най-посещаваният град в света от интернационалните туристи макар обтегнатите връзки с Китай, предава Bloomberg.

В отчет за топ 100 на най-посещаваните градове в света за 2017 година, който акцентира растежа на азиатския туризъм, консултантската компания Euromonitor International споделя, че се чака 25,7 млн. души да посетят Хонконг тази година.

Броят е с 3,2% по-нисък от този през 2016 година значително поради напрежението с Китай, което се ускори тази година, до момента в който Пекин се пробва да упражни повече надзор над територията.

Euromonitor чака спадът да бъде временен и растежът още веднъж да се форсира от идната година, като посетителите в Хонконг ще доближат забележителните 45 млн. души до 2025 година

За разлика от Хонконг тайландската столица Банкок отбелязва спомагателен растеж на броя на посетителите тази година, което значително е обвързвано с туристическите пакети, ориентирани към пътуващите за пръв път от Китай. Според данните посетителите в столицата през 2017 година ще бъдат с 9,5% повече, достигайки 21,3 млн. души – покачване, с което застава доста пред Лондон, заемащ трето място с 19,8 млн. души.

Посещенията в Лондон са се нараснали с 3,4% през 2017 година, което значително се дължи на 15-процентното поевтиняване на паунда след вота за излизане на страната от Европейския съюз през юни предходната година. Това е помогнало да се трансформират усещанията за това, че Англия е скъпо място за туризъм.

" Обезценяването на валутата мощно поддържа туризма извън за Англия ", споделя Каролин Бремнър, началник на отдела за пътувания в Euromonitor. " Сега се счита, че си коства цената ".

Euromonitor предизвестява обаче, че " отскокът поради Brexit” скоро може да завърши, в случай че излизането на страната от Европейски Съюз през март 2019 година подкопае водещата позиция на Лондон във финансовата промишленост и статута ѝ на хъб за стартъп компании.

Според консултантската компания Лондон може да спадне до шесто място в класацията през идващите седем години вследствие на мощния растеж на туристи към Азия. Euromonitor чака 47 азиатски града да бъдат в топ 100 до 2025 година по отношение на 41 в този момент и единствено 34 през 2010 година

" Влиянието на вътрешноазиатските пътувания, най-много от Китай, не може да бъде подценявано ", споделя Ваутер Геертс, старши анализатор в Euromonitor и създател на отчета, квалифициран за World Travel Market – най-голямото ревю в промишлеността. " Азиатско-тихоокеанският е изключителният район, който води до измененията в туристическата среда през последното десетилетие и се чака това да продължи през идното десетилетие ".

Проучването разкрива още, че екстремистките офанзиви са имали друг резултат върху градовете. Макар че Истанбул регистрира спад от 5,8% на туристите тази година до 9,2 млн. души, градове като Лондон, Париж и Барселона не означават дълготрайни последствия.

Докладът демонстрира, че огромна част от туризма към Истанбул и други средиземноморски дестинации, наранени от офанзивите, да вземем за пример Тунис и Египет, се е пренасочил към Гърция и Италия, които се считат за " относително тихи и постоянни ".

Гърция е напът да означи рекордна година, като критският град Хераклион регистрира най-бързия растеж в Европа в топ 100 – туристите там са се нараснали с 11,2% тази година до над 3 млн. души. Гръцката столица Атина също се радва на напредък с покачване на броя на туристите от 10%, с което се качва една позиция нагоре в класацията до 47-ма.

За Гърция вълната от визити е изключително значима, защото туризмът съставлява една пета от стопанската система, която се сви с 25% по време на дълговата рецесия през последните години. Според оценки на World Travel & Tourism Council туризмът през 2017 година ще поддържа стопанската система на Гърция с 6,9% и съвсем 1 млн. работни места.

Ню Йорк е градът в Съединени американски щати, който се намира на първо време в класацията, запазвайки осмото си място след растеж на визитите от 3,6% до 13,1 млн. души през 2017 година Маями е вторият най-посещаван американски град с 8,1 млн. души и растеж от 3,1%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР