Хонконг оглавява световната класация на най-скъпите пазари на жилища за

...
Хонконг оглавява световната класация на най-скъпите пазари на жилища за
Коментари Харесай

Къде излиза най-скъпо да си купите жилище

Хонконг оглавява международната ранглиста на най-скъпите пазари на жилища за 12 поредни години, демонстрира разбор на MoneyTransfers.

 „ Средната досегаемост на жилищата през 2022 година понижава с петкратно нарастване на цените. Освен това повече от 200 000 души в Хонконг живеят в „ домове в кафези “ или разграничени жилища. Тези условия на живот способстват за безпокойствие и меланхолия измежду жителите, които нямат задоволително пространство или усамотение “, споделя основният изпълнителен шеф на MoneyTransfer Джонатан Мери.

Глобалната пандемия утежни рецесията с достъпността на жилищата в доста страни. Това обаче не е единствената причина, заради която хората имат проблеми с покупката на дом. Това е и тъй като за фамилиите от междинната класа става все по-трудно да си купят жилище през последните няколко години. В резултат на това броят на жилищните пазари, считани за „ извънредно недостъпни “ в международен мащаб, се е нараснал с 60% спрямо 2019 година (преди пандемията).
 
Според пазарни анализатори на едно нормално семейство ще му отнеме близо 21 години, с цел да си купи жилище в Хонконг, без даже да се приспаднат разноските за ежедневни потребности.
 
Хонконг е следван от Сидни, където с цел да купите жилище са нужни приблизително  с 15,3 години, Ванкувър с 13,3 години, Сан Хосе с 12,6 години и Мелбърн с 12,1. Питсбърг (2,7) е най-достъпният пазар, следван от Оклахома Сити и Рочестър (3,3), като Едмънтън и Сейнт Луис допълват първите пет с 3,6.
Ще позволи ли Хонконг жилищната си рецесия

Какво ще се случи с цените на жилищата

Докато Хонконг има сериозен жилищен проблем, страната има обилие от земя и доста малко от нея е избрана за жилищно строителство, като единствено 7% от земя е предопределена за жилищно строителство. За съпоставяне, 75% от град Ню Йорк е избран за жилищни цели.
 
 istock istock
В продължение на години управляващите в Хонконг са съгласни, че жилищният проблем на града може да бъде решен единствено посредством увеличение на предлагането. Въпреки това дефицитът продължава. През 2021 година централното държавно управление направи рядко обществено изказване по въпроса, като вицепремиерът Хан Джън призна неотложността на решаването на казуса по време на годишната среща на националните законодатели в Пекин.
 
Бившият началник на сигурността на Хонконг Джон Лий постави клетва като основен админ на града и даде обещание, че жилищата ще бъдат главен фокус на неговата администрация и показа хрумвания за увеличение на предлагането.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР