Най-обилните валежи в Хонконг от 140 години потопиха метрото, затвориха училищата

...
Хонконг беше наводнен от най-обилните валежи от почти 140 години
Коментари Харесай

Хонконг беше наводнен от най-обилните валежи от почти 140 години в петък, оставяйки улиците на града и някои станции на метрото под вода и принуждавайки училищата да бъдат затворени. |

Точно от другата страна на границата, властите в китайския технологичен център Шенжен регистрираха най-проливните дъждове от началото на записите през 1952 г.

Промените в климата увеличиха интензивността на тропическите бури, казват експерти, с повече дъжд и по-силни пориви, водещи до внезапни наводнения и крайбрежни щети.

Обилните валежи в Хонконг започнаха в четвъртък и в часа, водещ до полунощ, метеорологичната обсерватория на града регистрира почасови валежи от 158,1 милиметра в централата си, най-високата от началото на записите през 1884 г.

"Това е абсолютно шокиращо", каза Джаки, 52, който живее в квартал Уонг Тай Син с възрастните си родители. „Не си спомням наводненията да са били толкова големи в нашия район.“

„Долният етаж на търговския център е напълно наводнен, нивото на водата е по-високо от витрините... това превърна деня ни в хаос“, той добавено.

Властите издадоха предупреждения за внезапни наводнения, като службите за спешна помощ провеждат спасителни операции в части от територията.

„Жителите, живеещи в непосредствена близост до реки, трябва да бъдат нащрек за метеорологичните условия и да обмислят евакуация“, ако домовете им бъдат наводнени , каза обсерваторията.

Той също така предупреждава за потенциални свлачища, казвайки на шофьорите да „държат далече от стръмни склонове или подпорни стени“.

Фондовата борса в Хонконг отмени всички търговски сесии в петък.

Правителствени служители казаха, че „екстремните условия“ ще продължат поне до 18:00 ч. местно време (1000 GMT), докато болничната администрация каза, че повече от 80 души са имали потърси помощ в отделенията за спешна помощ.

В петък сутринта такситата се бориха през наводнените пътища, докато пътуващите се опитваха да стигнат до работа.

Някои коли бяха оставени блокирани в потопа.

„Имаше чувството, че целият квартал беше изолиран от придошлата вода. Един от подземните паркинги е изцяло под вода", каза Оливия Лам, която живее в източната част на остров Хонконг, пред AFP.

"Водата беше почти до кръста пред сградата ми и това не е най-лошият (случай) в квартала."

Репортер на AFP видя отломки от свлачищен блок край двулентов път в квартал Shau Kei Wan.

"Това е малко болезнено преживяване," Ели, блокиран пътник, каза пред АФП, добавяйки, че няма "никакъв шанс" да стигне до местоназначението си в южната част на остров Хонконг.

Пътищата бяха наводнени и на остров Лантау, където реките преляха над банки.

Южен Китай беше ударен предишния уикенд от два тайфуна в бърза последователност - Саола и Хайкуи - въпреки че Хонконг избегна опасения пряк удар.

Десетки милиони хора в гъсто населените крайбрежни райони на юг Китай се беше приютил на закрито преди тези бури.

Метеорологичната обсерватория на Хонконг каза, че последният проливен дъжд е бил причинен от „ниското налягане, свързано с (остатъка) от Хайкуй“.

Властите спряха училищата и услугите за освобождаване на товари на границата на града с Шенжен бяха прекъснати.

Прекъсването на границата дойде часове след като властите в Хонконг обявиха, че Шенжен се готви да изхвърли водата от своя резервоар, което според тях може да доведе до наводнения в северните части на града.

Шепа други станции също бяха засегнати от дъждът.

Кадри, публикувани в социалните медии, показват влак на метрото, който не спира на гара Wong Tai Sin, чиято платформа е наводнена.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР