Хонког забрани партия, призоваваща към независимостВластите в Хонког в понеделник

...
Хонког забрани партия, призоваваща към независимостВластите в Хонког в понеделник
Коментари Харесай

Хонког забрани партия, призоваваща към независимост

Хонког забрани партия, призоваваща към самостоятелност
Властите в Хонког в понеделник не разрешиха новата Националистическа партия, която намерено призоваваше за самостоятелност, предава ТАСС.

Решението е взето от Джон Ли, секретар по въпросите на сигурността на този специфичен административен регион на Народна република Китай.

"Постановявам възбрана за активността на Националистическата партия на Хонког", цитира заявката на министъра телевизия RTHK.

Това е първият случай, когато управляващите не разрешават активността на политическа организация в Хонконг, където, за разлика от останалата част на Китай, съществуват опозиционни партии.

Решението на секретаря по сигурността е стимулирано от "интересите на националната сигурност".

Преди месец скандалноизвестният създател на въпросната радикална партия, 27-годишният Анди Чен, провокира скандал в локалния Клуб на задграничните публицисти, като намерено съобщи, че се стреми към самостоятелност на Хонког от Китай.

Правителството уверено осъди сходни изказвания и остро разкритикува Клуба, че е дал поле за изява на сходни позиции.

Според редица наблюдаващи Пекин е смутен от активизацията на придвижването за локализъм в самостоятелния Хонконг. То се зароди вследствие на всеобщите митинги през есента на 2014 година и се афишира за самоопределяне на територията.

Бившият английски анклав се върна под ръководството на Китай на 1 юли 1997 година, когато беше възприета формулата "една страна — две системи", според която през идващите 50 година Хонконг ще резервира своя необикновен административен статут, необятна автономност и голям брой демократични права и свободи. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР