Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, пише

...
Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, пише
Коментари Харесай

Гардиън: Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата

Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, написа " Гардиън ".

Изданието oотбелязва, че Пловдив, една от Европейските столици на културата през 2019 година, е наранена от хомофобски скандал след опит на локални публични представители да отстранен ръководителя на организационния комитет поради фотографска галерия с тематики ЛГБТ общността.
 С надписи осъмна офисът на фондация
С надписи осъмна офисът на фондация " Пловдив 2019 "

Призивът е към една от фондациите, провела гей парада в София

Представители в българския град, който взаимно с италианския град Матера са Европейска столица на културата през 2019 година, са оповестили, че изложбата " Балкан прайд " през юли би трябвало да бъде анулирана.

Не желаеме да се прави. И ние ще ги спрем, употребявайки всички правни и, в случай че се постанова, противозаконни принадлежности, споделил Александър Сиди, народен представител от Вътрешна македонска революционна организация.

В понеделник Общинският съвет ще гласоподава дали да предложи да се уволни артистичният шеф на фондация " Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева.

Изложбата ще включва фотоси от извършени гей паради на Балканите, а също по този начин ще бъдат проведени концерт и спорен конгрес. Те са проведени от Фондация GLAS.

" Това е същото като да проведеш гей церемониал в Пловдив . Много съм любопитен какво би се случило, в случай че преподавател направи грешката и изпрати възпитаници на изложбата. Какво ще видят? Как ще им изясни? ", разяснява Борислав Инчев от Вътрешна македонска революционна организация.

Куюмджиева разгласи, че намесата на общината е " грозна провокация " и акцентира, че планът Европейска столица на културата изисква да се подсигурява, че няма да има политическа интервенция.

Това съществено ще навреди на репутацията и имиджа, които ние построяваме през последните пет години. Подобна интервенция в програмата може да бъде възприемана единствено като дискриминация и цензура, разясни тя пред английското издание.

" Гардиън " цитира изследване на GLAS от март, което демонстрира, че всеки един на трима българи счита, че няма проблем съседът му да е гей.

" Пловдив е малко или доста закостенял град . Други планове би трябвало да са приоритет ", счита Евелин Парасков, зам.-председател на Общинския съвет от групата на Съюз за Пловдив. Той поддържа отстраняването на Куюмджиева. Според него главният проблем е неналичието на бистрота при харченето на общински средства за Пловдив 2019, а не толкоз ЛГБТ наличието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР