Хомофоби и закостенели задръстеняци или разкрепостени и идейно напредничави европейци

...
Хомофоби и закостенели задръстеняци или разкрепостени и идейно напредничави европейци
Коментари Харесай

Скандалите с фондацията Пловдив 2019 не секват

Хомофоби и закостенели задръстеняци или разкрепостени и идейно напредничави европейци ли са пловдивчани? Това е главният лайтмотив, който се върти из общественото пространство през последния месец в Пловдив. Поводът е повече от банален - галерия. Съдържанието на въпросната галерия обаче не е банално, тривиално или показващо нещо с изключителна художествена стойност. За какво става дума?

В Европейската столица на културата през лятото ще има огромна галерия на всички гей прайдове, провеждани в страните от Балканския полуостров. Събитието с мото Балканска горделивост # Balkan Pride се провежда от фондация ГЛАС - организацията, която в България легитимира ЛГБТИ обществото. Сред сътрудниците на ГЛАС са американското посолство в София, Български хелзинкски комитет, Институт Отворено общество София, Български фонд за дамите и така нататък Организации, които не се одобряват еднопосочно от българите. Сред сътрудниците е и общинска фондация Пловдив 2019 - тази, която сортира плановете за самодейността Европейска столица на културата.

Именно фондация „ Пловдив 2019 " в лицето на нейното експертно жури е одобрило плана на ГЛАС Балканска горделивост # Balkan Pride и е определило сумата от 7000 лева обществени средства да се дадат за провеждането на събитието. Освен галерия на балканските гей прайдове, се плануват прожекция на документалния филм „ Да се разкриеш " на френския режисьор Дени Паро. Според анотацията в уеб страницата на ГЛАС, този филм е общ брой от достоверни видео записи на младежи и деца, които за първи път споделят с родителите си своята друга полова ориентировка. Преди прожекцията Фондация GLAS в партньорство с Британския съвет ще показа за първи път у нас и 5 късометражни кино лентата от Англия на ЛГБТИ тема. Кино творбите са част от програмата на ЛГБТИ киновестивала BFI Flare, който се провежда всяка година в Лондон от Британския кино институт. Някои от подбраните филми са били включени и в световната акция за ЛГБТИ+ филми #FiveFilms4Freedom, която се провежда всяка година от 2015 година насам взаимно от Британския съвет и Британския кино институт с поддръжката на Организация на обединените нации. В края на март Фондация GLAS стана сътрудник на самодейността на Британския съвет в България.

Градът на толерантността, както постоянно са наричали Пловдив поради неговото гостолюбие и приютяване на представители на разнообразни етноси и религии, е на косъм от гърмеж поради идните прояви на ЛГБТИ тема в границите на самодейността Европейска столица на културата. Изразител на недоволството са две опозиционни политически сили в пловдивския парламент - „ Съюз за Пловдив " и ВМРО-БНД, които желаеха изключителна сесия поради финансираните от фондация „ Пловдив 2019 " планове и упорстват за оставката на артистичния шеф Светлана Куюмджиева.

Статия в британския вестник „ Гардиън " със заглавие " Хомофобски скандал удари Пловдив, Европейската столица на културата " стартира концепцията, че опозицията в пловдивския общински съвет саботират културната самодейност. Публикацията е дни преди провеждането на изключителната сесия на Общински съвет. Артдиректорката Светлана Куюмджиева декларира пред изданието: " Това съществено може да накърни репутацията и имиджа, който изграждахме 5 години... сходна интервенция в програмата може да се дефинира само като дискриминация и цензура. "

Почти по едно и също време с това основният изпълнителен шеф на интернационалната компания Reward Getaway с офиси и в Пловдив Дъг Бътлър разгласява в своя LinkedIn профил отворено писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев. В него мениджърът дава глас на паниката си от усилването на езика на омразата и заканите за принуждение във втория по величина град в България против хората с нетрадиционна полова ориентировка, и показва желанието си за съдействие с Фондация GLAS и локалната софтуерна промишленост за отваряне на по-широк разговор и обезпечаването на поддръжка за ЛГБТИ общността.

За непредубедения читател/зрител/слушател последните два обстоятелството наподобяват съмнително свързани поради съвпадението на времето при публикуването им и навяват на мисълта, че източникът е еднакъв.



Не желая да съм на мястото на кмета на Пловдив Иван Тотев. В предизборна година с изключение на всичко друго, той би трябвало да тушира и този величествен противен скандал. На изключителната сесия за фондация „ Пловдив 2019 ", Тотев упрекна 21-те общински съветници в политическа интервенция. Според него „ общинските съветници нямат морално право да се месят в художественото наличие ", „ има тотално недоумение на философията за финансиране ". И най-после: „ Вие може да си говорите каквото желаете, журито е избрало плановете ".

Малка вметка. Журито, което утвърждава плановете, е формирано от непопулярни персони. Артисти (в необятния смисъл на думата) няма. 99% от плановете се правят оценка от раководството на фондацията.
Тотев си разреши ехидно да предизвика адв. доктор Дани Каназирева да откри юридически член, по който Общинският съвет да уволни артдиректора Светлана Куюмджиева.

Менторският звук и непремерените думи на кмета Иван Тотев провокираха противоположен резултат, вследствие на което Каназирева изиска оставката му като ръководител на УС на фондация „ Пловдив 2019 ", а съветникът Слави Георгиев предложи да се освобожди целият Управителен съвет. Мнозинството не поддържа предложенията.

Когато някой триумфален военачалник се завръщал в Рим, бивало устройвано триумфално почетно шествие при влизането му в града. Докато всички посрещали триумфиращия с радостни възгласи „ Io, Triumphe " особено зает плебей държал венеца на пълководеца и му нашепвал в ухото „ Memento mori ", с цел да не се възгордее прекомерно. Историята описа съветникът Божидар Здравков - потомък на един от най-успешните пловдивски кметове със същото име, Божидар Здравков.

Апропо, казусът с фондация „ Пловдив 2019 " не е от през вчерашния ден. От учредяването й преди 5 години, организацията претърпя няколко съществени кадрови промени. Няколко изпълнителни и арт шефове бяха заменени, до момента в който се откри настоящия състав на управлението. Вероятно представителите на локалната интелигенция, които за малко са оглавявали фондацията, са били прекомерно консервативни и не са имали креативен обсег на мисълта за осъществяване на грандиозни планове на представители на нетрадиционни общности.

Късата историческа памет никому не донесла дивиденти. Преди години, при опит да се организира камерно събитие на ЛГБТИ общността в Пловдив, почитателите на локалните футболни тимове се заканиха, че ще отдръпват поддръжката си за кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата. Наложило се тогавашното управление на фондация „ Пловдив 2019 " да се моли надали не на колене да си затраят.

На мен пък ми е любопитно какъв брой общински съветници, които поддържат плана на фондация ГЛАС Балканска горделивост # Balkan Pride, ще заведат децата и внуците си на изложбата и на прожекцията на филмите на ЛГБТИ тема и с какви думи ще им обяснят това, което се вижда на постерите и екрана. Дали членовете на УС на фондация „ Пловдив 2019 " ще създадат същото?
Ще си разреша да преразказвам думите на съперници на деянията: „ Какво ще се случи, в случай че учителка простъпка изпрати възпитаници да прегледат изложбата, какво ще видят, тя по какъв начин ще им го изясни " и „ Оказва се, че е най-неизгодно в днешно време да си естествен. Ние не навираме на хората в очите нашата нормалност. ".

И един анекдот вместо умозаключение:

Какъв е този звук, Джеймс?

- Гей церемониал, милорд!

- И какво желаят?

- Еднополова обич, милорд!

- Някой не разрешава ли им?

-...Не, милорд!

- Е, тогава за какво подвигат този звук?

- Еми, педерасти, милорд!

http://reporter.blog.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР