Хомо сапиенсът и неандерталецът се обособяват като отделни видове преди

...
Хомо сапиенсът и неандерталецът се обособяват като отделни видове преди
Коментари Харесай

Хомо сапиенсът и неандерталецът се отделят като видове преди 800 000 години

Хомо сапиенсът и неандерталецът се обособяват като обособени типове преди към 800 000 години, а не преди към 430 000 години, както до момента се е считало, откриха учени с помощта на разбор на ДНК от зъбите на антични хора, съобщи Франс прес.

В обявата от сряда в сп. Science Advances, доктор Аида Гомес-Роблес - антрополог от Университетския лицей в Лондон - изследва материал от вкаменени кътници и предкътници на мъж и жена неандерталци, открити в испанската пещера Сима де лос Уесос. В разбора са включени и зъби на още седем антични човешки типа. Приложен е статистически моделeл, основан на обстоятелството, че зъбите се трансформират с непрекъснат ритъм. Анализът посочил, че неандерталецът се е отделил по-рано от считаното до момента.

Двата типа обаче са траяли да съжителстват и след дивергенцията. В друго научно проучване се открива, че сред тях е имало хибридизация. Неандерталецът изчезва преди към 50 000 години, а хомо сапиенс идва в Европа преди 43 000 години.

Сюзън Кашел от американския университет "Рътджърс " обаче оспори концепцията, че изменението на зъбите в еволюцията е толкоз постепенно, колкото смята Гомес-Роблес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР