“Homo deus ще ви шокира. Ще ви завладее. Но преди

...
“Homo deus ще ви шокира. Ще ви завладее. Но преди
Коментари Харесай

Когато човек стане бог

“Homo deus ” ще ви шокира. Ще ви завладее. Но на първо място ще ви накара да мислите по метод, по който в никакъв случай по-рано не сте го правили.
– Даниъл Канеман


В зората на третото хилядолетие човешкият жанр се разсънва, протяга се и разтърква очи. В мозъка му към момента кръжат откъслеци от ужасяващ призрачен сън: “Имаше някакво място с бодлива тел, големи облаци с формата на гъби. Но това е просто неприятен сън. ” Човечеството отива в банята, измива лицето си, оглежда бръчките си в огледалото, след това си подготвя чаша кафе и отваря тефтерчето си: “Сега да забележим какво е на дневен ред през днешния ден. ”
 Homo deus e химера за идващия стадий от еволюцията Homo deus, Кратка история на бъдещето, Ювал Ноа Харари, ИК “Изток-Запад ”, 352 стр., 35 лева Homo deus e химера за идващия стадий от еволюцията
Homo deus, Кратка история на бъдещето, Ювал Ноа Харари, ИК “Изток-Запад ”, 352 стр., 35 лева
В интернационалния бестселър “Sapiens ” Ювал Ноа Харари ни сподели по какъв начин човешкият жанр надвива в борбата за оцеляване и превзема планетата. В “Homo deus ” – своята нова, не по-малко завладяваща и провокативна книга, той насочва взор към бъдещето на човечеството и устрема на хората да станат богоравни.
Човешкият жанр през днешния ден е в положение да овладее всеобщия апетит, епидемиите и войната. Те към този момент не са неразбираеми и неконтролируеми естествени сили, а провокации, които могат да бъдат преодолени. За пръв път в историята повече хора умират от преяждане, в сравнение с от глад; от напреднала възраст, в сравнение с от заразни болести; повече хора се самоубиват, в сравнение с са убити от бойци, терористи и нарушители.

Какви тогава ще са отсега нататък най-важните точки в дневния ред на човечеството? Изкуственият разсъдък и надмогването на гибелта? Ще се трансфорат ли хората в “богове ” и по какъв начин ще защитят този нежен свят от личната си разрушителна мощ?
Запознайте се със идващия стадий от еволюцията: Homo deus.

Историята не търпи вакуум

Новите ни цели са величие, благополучие и възвишен статус

Ако масовияг апетит, епидемиите и войните понижават, нещо неизбежно ще заеме мястото им

Гладът, епидемиите и войните евентуално ще не престават да вземат милиони жертви през идните десетилетия. Но те към този момент не са неизбежни нещастия, които не могат да бъдат разбрани и овладени от безпомощното човечество. Те към този момент са контролируеми провокации.   30-1a

Това не понижава страданието на стотици милиони мизерстващи хора; на милионите, повалени всяка година от малария, СПИН и туберкулоза; нито на милионите, затворени в порочния кръг на насилието в Сирия, Конго или Афганистан. Поуката не е, че всеобщият апетит, епидемиите и войните изцяло са изчезнали от лицето на земята, нито че би трябвало да престанем да се тревожим от тях. Точно противоположното.

В цялата човешка история хората са живеели с убеждението, че това са нерешими проблеми и няма смисъл да се пробват да ги отстранен. Хората се молели на Господ да направи знамение, само че те сами не правели опити да ги изкоренят. Онези, които настояват, че през днешния ден светът е също толкоз гладен, болен и нечовечен, колкото през 1916 година, утвърждават това остаряло пораженско мислене. Те загатват, че големите старания, положени от хората през ХХ в., не са постигнали нищо и медицинските проучвания, икономическите промени и мирните начинания са отишли на вятъра. А в случай че това е по този начин, има ли смисъл да влагаме време и запаси в по-нататъшни медицински проучвания, реформаторски стопански промени или нови мирни начинания?

Признаването на триумфите от предишното, въпреки това, поражда очаквания и отговорности и ни предизвиква в бъдеще да поставим още по-големи старания. Имайки поради постигнатото през ХХ в., ние не можем да виним природата или Бог, в случай че хората продължат да страдат от апетит, епидемии и войни. От нас зависи да подобрим обстановката и да понижим страданията по света.
 Гладът, епидемиите и войните ще не престават да вземат милиони жертви през идните десетилетия. Но те към този момент не са неизбежни нещастия. Гладът, епидемиите и войните ще не престават да вземат милиони жертви през идните десетилетия. Но те към този момент не са неизбежни нещастия.
Да признаем величината на постигнатото, значи да проумеем още нещо: историята не търпи вакуум. Ако случаите на всеобщ апетит, епидемии и войни понижават, нещо неизбежно ще заеме мястото им в дневния ред на човечеството. И ние би трябвало добре да помислим какво ще е то. В противоположен случай рискуваме да извоюваме цялостна победа на старите бойни полета, само че да бъдем заварени изцяло неподготвени на безусловно нови фронтови линии. Какви цели ще заместят битката против всеобщия апетит, епидемиите и войните в дневния ред на човечеството през ХХІ в.?

Една от главните задания ще бъде да защитим човешкия жанр и планетата като цяло от заплахите, които крие личната ни мощност. Успяхме да сложим глада, епидемиите и войната под надзор в огромна степен с помощта на феноменалния стопански напредък, който ни обезпечава храни, медикаменти, сила и естествени запаси в обилие. Но точно този напредък нарушава екологичното равновесие на планетата по безчет способи, които едвам в този момент започваме да осъзнаваме. Човечеството прекомерно късно призна тази заплаха и до момента е направило прекомерно малко, с цел да я избегне.

Постоянно приказваме за замърсяване на околната среда, за световно стопляне и климатични промени, само че множеството страни към момента не са създали каквито и да са съществени стопански или политически жертви, с цел да подобрят ситуацията. Когато би трябвало да избират сред стопански напредък и екологична непоклатимост, политиците, корпоративните шефове и гласоподавателите съвсем постоянно избират растежа. Ако желаеме да избегнем злополука, през ХХІ в. това ще би трябвало да се промени.   30-2

Към какво друго ще се стреми човечеството? Ще се задоволим ли единствено да се любуваме на триумфите си, да предотвратяваме всеобщ апетит, епидемии и войни и да пазим екологичното равновесие? Вероятно това е най-мъдрото решение, само че човечеството едва ли ще го последва. Хората рядко се задоволяват с това, което имат. Обикновено човешкият разум реагира на постигнатото не с задоволство, а с блян за повече. Хората постоянно търсят нещо по-добро, по-голямо, по-примамливо. След като човечеството има голяма нова мощност, а опасността от апетит, епидемии и войни най-накрая е отстранена, на какво ще се посветим? Какво учените, вложителите, банкерите и президентите ще вършат по през целия ден? Стихове ли ще пишат?

Успехът ражда упоритост, по тази причина достиженията от близкото минало през днешния ден подтикват човечеството да си сложи още по-дръзки цели. Тъй като към този момент е осигурило невиждани равнища на благополучие, здраве и съгласие, идващите цели, които човечеството ще си сложи (имайки поради предишните ни неточности и днешните ни ценности), евентуално ще са величие, благополучие и възвишен статус. След като намалихме смъртността от недохранване, заболявания и принуждение, ние ще се опитаме да преодолеем старостта и даже самата гибел. След като избавихме хората от цялостна бедност, в този момент ние ще си сложим задачата да ги създадем изцяло щастливи. След като освободихме човешкия жанр от нуждата да води животинска борба за оцеляване, ние ще си сложим задачата да превърнем хората в божества; от Homo sapiens да създадем Homo deus.

ЗА АВТОРА

Ювал Ноа Харари e израелски професор по история и създател на интернационалния бестселър “Sapiens. Кратка история на човечеството ”. Роден е на 24 февруари, 1976 година Преподава в Катедрата по история на Еврейския университет в Ерусалим.   30-5

Харари за пръв път се задълбочава и специализира в средновековната и военна история в изследванията си от 1993 до 1998 година в Еврейския университет в Йерусалим. През 2002 година приключва дипломирането си в Ийдж Колидж, Оксфорд.

Оттогава той е разгласил доста книги и публикации, в това число “Специални интервенции в епохата на рицарството ”, “Крайният опит: Откритията на бойното поле и основаването на модерна война ”, “Концепцията за “решителни борби ” в международната история ” и други
Сега специализира в международната история и макроисторическите процеси.

Книгата му “Sapiens: Кратка история на човечеството ” е оповестена на иврит през 2011 година, а по-късно на британски език през 2014 година Оттогава е преведен на още 30 езика. Книгата изследва цялата човешка история, от еволюцията на Homo sapiens в каменната ера до политическите и софтуерни революции на 21 век. Израелското издание се трансформира в бестселър в Израел и провокира огромен интерес както в академичната общественост, по този начин и измежду необятната общност, трансформирайки Харари в звезда. Видеоклиповете на лекции на Харари за историята на света се преглеждат от десетки хиляди фенове по целия свят.

Харари също по този начин предлага безвъзмезден онлайн курс на британски, озаглавен “Кратка история на човечеството ”. Повече от 100 000 души по света към този момент са почнали този курс.
Авторът два пъти печели премия за творчество и автентичност през 2009 година и 2012 година През 2015 година Sapiens бе избранa от Марк Зукърбърг за неговия онлайн клуб на книгата. Марк кани своите почитатели да прочетат това, което той назовава “голям исторически роман за човешката цивилизация ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР