Homo denisa е научното название на изчезнал вид хора от

...
Homo denisa е научното название на изчезнал вид хора от
Коментари Харесай

Денисовият човек

Homo denisa е научното наименование на липсващ тип хора от архаичността. Те принадлежат към типа Homo, само че не са рационални индивиди, каквито са Homo sapiens. С тях имаме общи антични предшественици, което дава опция да се проникне в дълбините на най-дълбоката античност и да се доближи до първообраза на днешните хора.

Названието на този праисторически тип хора идва от Денисовата пещера в Сибир, която те евентуално са обитавали. Тя е елементарно налична, комфортна за катерене и по тази причина на първо време неандерталците, а по-късно и други антични хора са намирали там леговище.

Намерените остатъци потвърждават наличието на антични поданици на Земята по тези места, само че откриването на пръст от ръката на момиче през 2008 година разрешава най-сетне да бъде разпознат този чужд човекоподобен тип.

Денисовият човек е оставил остатъци като кост от пръст, 3 зъба, някои костни фрагменти и част от череп. По-интересно обаче е за какво е толкоз неповторим този непосредствен до хората тип.

След проучване на открития пръст от ръката на момиче се открива, че ДНК на този античен тип се разграничава от ДНК на актуалния човек.

Денисовият човек е комплициран проточовешки тип. Неговите характерности са сложни за определяне.

Големината на зъбите и челюстта демонстрират, че е бил по-едър от актуалния човек. Той се е отличавал с тъмна кожа, дълги и обемни челюсти и по-широко лице от днешните си далечни потомци. Денисовият човек е бил необятно публикуван тип в Източна Азия съгласно откривателите му.

 Денисови хора

Денисовите хора са обитавали високите елементи на Тибет. Били са опитни в основаването на принадлежности, употребявали са птичи кости и изработвали примитивни декорации. Със комплицирана техника обработвали камъка - пробивали, шлифовали и полирали камъните. Вероятно са търгували своите предмети с хора от по-далечни места.

Денисовите хора и неандерталците имат общ предшественик, само че са се разделили преди 390 хиляди години. Най-вероятно произходът им е от Африка преди към 750 хиляди години.

Живели са в Денисовата пещера, откъдето получават името си, преди 170-110 хиляди години, откакто са мигрирали от Африка до Алтай. Те са се смесили с неандерталците, защото пръста от ръката на момичето демонстрира, че носи както неандерталски, по този начин и денисови ДНК и евентуално е първо потомство хибрид от двата типа.

Те са се научили да се приспособяват към средата в Тибет и са живели паралелно до неандерталци и коренното население като са се смесвали между тях.

Вижте още: Преди неандерталците е имало рационални същества

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР