Холсим (България) АД монтира информационно табло при входа на завода

...
Холсим (България) АД монтира информационно табло при входа на завода
Коментари Харесай

Информационно табло ще следи в реално време емисиите от комина в „Холсим“ /снимки/

Холсим (България) АД инсталира осведомително табло при входа на завода си в село Бели извор, което ще следи в действително време индикаторите на излъчванията от комина на пещта.
Таблото демонстрира среднодневните стойности на излъчванията на серен диоксид, азотен оксид, хлороводород, летливи субстанции, амоняк, въглероден оксид и прахуляк.
Данните се получават автоматизирано от газов анализатор при комина на пещта. Анализаторът следи изходящите газове в непрестанен режим, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Информацията от него се пресъздава в централна командна зала на завода, която е под 24-часово наблюдаване от действен личен състав на завода. Информационното табло показва среднодневни стойности на индикаторите, както и пределно допустимите правила за всеки от тях. Проследяването на тези изходящи газове е заложено като условие в „ Комплексното позволение “ за осъществяване на активността на сдружението.
Данните от системата за непрестанен мониторинг се дават ежемесечно и годишно на РИОСВ-Враца. Видовете индикатори, които се мерят, и техните правила са обществена информация и могат да бъдат открити на уеб страницата на Министерството на околната среда и водите.
„ Информационното табло е част от уговорката на компанията, който поехме пред локалната общност във врачанския район, а точно през 2021-ва година да бъдем по-дейни в даването на информация по значими за обществото тематики “, разяснява Ивайло Божков, шеф на завода в с. Бели извор. Успоредно с тази първа за годината осведомителна самодейност, сдружението афишира и акция „ Попитай Холсим “, в границите на която жители ще могат да задават своите въпроси, свързани с активността на завода.
Въпросите към управлението на компанията могат да бъдат изпратени през електронна „ пощенска кутия “ на уеб страницата , а отговорите ще бъдат оповестявани и обществено.
„ Приканваме съгражданите ни да бъдат дейни в задаването на въпроси. Само по този начин ще можем навреме да отговорим на интереса им от достоверна и изчерпателна информация, която да им помогне да си изградят обективно мнение по тематиките, които ги интересуват “, моли Ивайло Божков. Инициативата „ Попитай Холсим “ ще се осъществя на стадии, като отговорите в първата акция ще бъдат оповестени при започване на месец март.
Допълнителна информация
Концепцията „ От-отпадък-към-енергия “ е основна за Европейския съюз в тактиката му за кръгова стопанска система и стабилно екологично развиване, а циментовата промишленост е една от дребното промишлености, които могат да обезпечат условия за безвредно оползотворяване на отпадъците. Това се дължи на самата технология за изгаряне на модифицираните и превърнати в гориво боклуци. Чрез използване на тази технология в циментовата промишленост по едно и също време се заместват част от употребяваните обичайни горива и се обезпечава безотпадно и безвредно заличаване на отпадъка – така наречен „ взаимно оползотворяване “.
Заводът на Холсим (България) АД в с. Бели извор разполага с софтуерна линия за произвеждане на цимент, включваща 2 суровинни мелници, въртяща се пещ и 3 циментови мелници. При режим на работа без приложимост на различни горива във въртящата се пещ биха се употребявали на ден към 320 тона горива – въглища и петролен кокс. Това количество е належащо за производството на 2500 тона клинкер (на ден), който е суровина за производството на самия цимент. Използването на различно гориво дава опция да се предотврати потреблението на тези 320 тона невъзобновяеми потребни изкопаеми на ден.
През 2006 година в завода бе осъществена рационализация на пещния комплекс с инсталиране на уреди, проектирани за изгаряне на различни горива съгласно най-модерните технологии. От 2007 година Холсим (България) АД оползотворява боклуци посредством изгаряне, която активност е урегулирана като част от „ Комплексното позволение “ на компанията. Дружеството работи единствено с неопасни боклуци, като това са главно RDF (сортиран, нерециклируем битов отпадък), излезли от приложимост гуми и месокостно брашно.
Производството на цимент разрешава оползотворяването на боклуци като енергиен източник заради две значими характерности на индустриалния развой. На първо място са горивните условия - процесът се реализира при извънредно високи температури и дълъг престой на горивната примес при тези температури, което обезпечава цялостно заличаване на нездравословните замърсители. Втората причина е, че по време на изгаряне на модифицираните боклуци формираните пепели се „ приобщават “ към клинкера, т.е. влизат в състава му. Това се дължи на обстоятелството, че те съдържат същите оксиди, които са нужни за основаването на самия клинкер. Така пепели и други останки след изгарянето на различното гориво няма. Никоя друга технология не може да подсигурява сходни условия на безвредно потребление на отпадъците като различно гориво.
Глобалните проблеми на климата, пред които сме изправени през днешния ден, значително се дължат на свръх-потреблението на изчерпаеми запаси, увеличение на излъчванията на парникови газове и повишаване размера на генерираните боклуци. Чрез оползотворяването на боклуци като енергиен запас, заместващ обичайните изкопаеми горива (въглища, петрококс, природен газ и др.), циментовата промишленост способства значително за решаването на тези проблеми и по-доброто бъдеще на хората и планетата. Вместо да се озоват на сметища, отпадъците се вкарват наново в индустриалния цикъл във тип на запас и се унищожават безотпадно. Заедно с това се пестят невъзобновяеми енергийни източници (въглища и петрококс) и се понижава въглеродният отпечатък на производството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР