Холерата е изключително вирулентно заболяване, причинявано от инфекциозния агент Vibrio

...
Холерата е изключително вирулентно заболяване, причинявано от инфекциозния агент Vibrio
Коментари Харесай

Холера: аварийна ситуация в Зимбабве


Холерата е извънредно вирулентно заболяване, причинявано от инфекциозния сътрудник Vibrio cholerae, което се отличава с тежка водниста диария, дехидратация, електролитен дисбаланс и висока смъртност. Болестта продължава да съставлява световна опасност за публичното здраве, както и индикатор за обществено и финансово неравноправие. На признаците им лишават сред 12 часа и 5 дни след поглъщането на нечиста храна или вода, с цел да зародят. Холерата не пропуща нито възрастни, нито деца, а следствията са съдбовни, в случай че не се лекува. Публикация от 2015 година в PLOS Neglected Tropical Diseases оповестява, че всяка година смъртните случаи, дължащи се на холера, наброяват от 21 000 до 143 000.

Понастоящем холерата е ендемична в доста страни. Началото на нейното световно разпространяване може да се наблюдава до 19-и век и делтата на Ганг в Индия. Шест следващи пандемии са аргументи за милиони жертви из всички континенти. Седмата пандемия стартира в Южна Азия през 1961 година, през 1971 година доближава до Африка и през 1991 година - до Америка.

Предаването на холера е тясно обвързвано с незадоволителния достъп до чиста вода и санитарни уреди. Типични рискови региони, изключително в такива, които върлува филантропична рецесия, включват периферни квартали и пренаселени лагери, където не са спазени минималните условия за чиста вода и канализация.

Свързани публикации.. Холера – от диария до застрашаващо обезводняване на организма 0 Епидемия от морбили в Европа – рекорден брой случаи 0 Препоръки за хранене при диария 0

В ендемичните страни епидемията може да бъде сезонна или спорадична и се дефинира по отношение на количеството от предстоящи случаи на заразяване. В страни, където холерата не се появява постоянно, експлоадирането се дефинира от появяването на минимум 1 доказан случай на холера с доказателства за локално предаване в регион, в който нормално заболяването не съществува.

Така, да вземем за пример, държавното управление на Зимбабве разгласи преди няколко дни спешна обстановка в столицата Хараре, откакто 20 души починаха от заболяването. Това сътвори суматоха у популацията, че събитията от 2008 година, когато 4 000 души откриха гибелта си, ще се повторят. Докато държавното управление твърди, че прави каквото може в изискванията на икономическа рецесия, опозицията приписва неналичието на запаси на годините неприятно ръководство и корупция, твърди Al Jazeera.

Многофакторният метод (питейна

вода, санитарни условия, орални ваксини, хигиена и

обществена мобилизация) е от основно значение за контрола на заболяването, заради което сега държавното управление на Зимбабве

търси помощ от организациите на Организация на обединените нации, както и от частни компании.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР