Холера, коремен тиф, хепатит – болести, за които се смята,

...
Холера, коремен тиф, хепатит – болести, за които се смята,
Коментари Харесай

Режим на водата: Какви забравени болести могат да се завърнат

Холера, коремен тиф, хепатит – заболявания, за които се счита, че от дълго време не са опасност за развитите общества – са напът да се завърнат. Тази заплаха не грози страна от Третия свят, а Перник – европейски град, на 20-ина километра от столицата София.

Снимка: iStock

Пред опасността са изправени близо 100 хиляди души от района поради задълбочаващата се рецесия с водата в града. От районната здравна ревизия сигнализират, че поради прелюдия режим и смяна в качеството на водата е допустимо да се увеличи рискът от епидемии.
Перничани на протест поради режима на водата Очаква се протестиращите да създадат автошествие в града
Как става заразяването?

Заразяването с бактерии и вируси може да стане както при пиянство на вода, по този начин и при потреблението на ресурса за битови потребности.

Снимка: iStock

Голяма част от микроорганизмите, които се намират в нечиста вода, имат висока устойчивост. Дори преваряването на водата на висока температура, може да не ги унищожи изцяло, а те да станат причина за развиването на инфекциозни болести.
Регионалният министър упорства за по-суров режим на водата в Перник Петя Аврамова предлага вода да има единствено един път дневно от 15 ч. до 22 ч.
Какви заболявания се придвижват посредством нечистата вода?

Въздействието на нечистата вода върху здравето може да варира от физическо неразположение до тежко заболяване или даже гибел. Най-често излъчените животозастрашаващи болести при консумация са холера, коремен тиф, хепатит А и дизентерия.

Снимка: iStock

За всички е особено, че се популяризират от остарели водопроводни мрежи и нечисти питейни водоеми. Чревните и бактериални инфекции не би трябвало да се подценяват, тъй като са рискови за живота.
Х олерата е чревно заболяване, което е съпроводено с тежка диария и води до обезводняване. То е мощно заразно, като е допустимо инфектиран пациент да почине в границите на часове, в случай че не бъде рехидратиран;Заразяването с коремен тиф става при попадане на бактерии през устата до тънките вътрешности. Болестта се характеризира с коремни болки, главоболие и обрив по кожата. Диарията не е наложителен симптом; Хепатит А, прочут още като заболяването на мръсните ръце, протича с нараснала температура и отмалялост, диария, повръщане, загуба на вкус и жълтеница. При тежки случаи може да се появи чернодробна недостатъчност; Дизентерия та е инфекциозно заболяване на червата, протичащо със мощна диария, а от време на време и повръщане. Може да нанесе провали на стомашно-чревния тракт, както и на целия човешки организъм; Все още се обяснява какво аргументи водния режим в Перник Няма противозаконна тръба, само че има непозволено източване, сподели екоминистърът Нено Димов
Кои групи от хора са в най-голяма заплаха?

С по-голям риск от водопреносимите болести са:
родилки, кърмачета и дребни деца; хора с малнутриция или недохранените; заболели и хора с имунен недостиг (например с ХИВ и СПИН);възрастни хора; https://btvnovinite.bg/bulgaria/vse-oshte-se-izjasnjava-kakvo-prichini-vodnija-rezhim-v-pernik.html

Как да се предпазим?

Превенцията е единственият вид за ограничение на рисковите болести, а с нея е обвързвана високата персонална хигиена.

Снимка: iStock

Експертите дават няколко значими съвета:
Да се мият ръцете с чиста вода преди всяко хранене и след всяко посещаване на санитарния възел;Да се внимава с каква вода се мият питателните продукти;Да се пие единствено бутилирана вода или от тествани водоизточници;Да се използват принадлежности и посуда по опция за еднократна употреба;Да се заобикаля газенето в нечиста вода ;Да се потърси лекарска помощ при продължителни недоволства, макар прилаганите лекарствени средства;
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР