Холдингът „Руски космически системи“ по случай 45 годишнината от мисията

...
Холдингът „Руски космически системи“ по случай 45 годишнината от мисията
Коментари Харесай

Разсекретиха информацията за съветската мисия до Луната

Холдингът „Руски галактически системи“ по случай 45 годишнината от задачата „Луноход-2“ разгласява със свободен достъп специфичния доклад за работата на информационните системи на междупланетната станция „Луна-21“ и роувъра „Луноход-2“. Досега този доклад бе наличен единствено за особено упълномощените експерти.
Публикуваният документ се състои от две елементи. В първата се разказва работата на бордовата инсталация РК-Е8 със системата, осигуряваща телевизионно изображение с дребен брой фрагменти. Втората част на документа демонстрира работата на земния Комуникационен отдел „ Сатурн-МС „. Тези системи са осигурявали ръководството на „ Луноход-2 „, приемането на изображения от повърхността на Луната, приемането на телеметричната информация и са определяли координатите на роувъра.



Първият по-сериозен проблем се появява на двеста и петдесетия сеанс на връзка, когато се наложили трикратното подаване на командата „Стоп“ за прекъсването на „Луноход-2“.

На 306-ия сеанс на връзка с роувъра за първи път в историята е предадена информация благодарение на лазерна апаратура на разстояние 380 000 километра. Това е системата „ Сейм “ с бордовия правоприемник ФА010 и оборудваните с лазери земни телескопи. По този метод е обезпечено определянето координатите на „Луноход-2“ с доста висока акуратност.

На 503-я сеанс е закрепено повишение температурата на апарата до 43-47 градуса по Целзий и този сеанс е последният.

През 1973 година „Луноход-2“ съумя да измине 42 километра, съобщи на Земята 86 панорамни фотоси, както и 80 фрагмента, снимани с телеобектив.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР