Холдинг от времето на ГЕРБ и водните сдружения, създадени тогава,

...
Холдинг от времето на ГЕРБ и водните сдружения, създадени тогава,
Коментари Харесай

Холдинг от времето на ГЕРБ пресушава чешмите на хората

Холдинг от времето на ГЕРБ и водните сдружения, основани тогава, на процедура имат принос не за възстановяване на водоснабдяването в България, а за изострянето на проблемите

Това стана ясно от присъединяване на кмета на Димитровград и зам.-председател на Националното съдружие на общините Иво Димов в утринния блок на Българска национална телевизия. От ефира на държавната телевизия той попита районния министър какво работи ВиК холдингът. „ Беше основан с един голям запас. Какво тъкмо се случва със средствата насъбрани в него “, желае да знае Димов, предава вестник.

По думите му вода има и е скандалното е, че ВиК сдруженията имат загуби по мрежата от 62 до 90%. „ Сериозна политика за решение на проблемите във ВиК бранша няма на държавно равнище. Цялата отговорност пада върху кметовете и общините. Преди няколко години бяха основани така наречен ВиК асоциации, в които общините членуват с избран %, само че те действително не могат да взимат решение за решение на съответните проблеми. А те би трябвало се вземат решение от съответния ВиК оператор, който си прави каквото си желае. Изпуснахме много сериозен запас в този програмен интервал и ще би трябвало да милиони и милиарди средства, тъй като бенефициенти бяха ВиК операторите ", сподели Димов. „ В първия програмен интервал, когато бенефициенти бяха общините, казусът беше незабележим. Всички ние си свършихме работата. Усвоихме средствата и бяха рехабилитирани десетки хиляди километри водопреносна мрежа. Във втория, това не се случи и евентуално скоро няма да стане. ВиК операторите нямат нужния потенциал да решат този проблем “, сподели той. Кметът на Димитровград напомни още, че подземната ВиК инфраструктура в общините е благосъстоятелност на общините, само че е предадена за прилагане на водните сдружения по места. „ И когато стане подобен сериозен проблем като в Своге, акцентът пада върху кмета и общината. Реално видяно обаче е обвързване на страната и на ВиК оператора е да се оправи с него. Проблемът не са единствено загубите, а в цената на водата. В Димитровград беше 1,86 лева./куб. м и поради това консолидиране в региона, откакто бяхме принудени от страната да влезем във ВиК асоциацията, в този момент цената е 3,52 лева, което е много повече от естественото “, добави той и разгласи желанието на Националното съдружие на общините да изиска смяна в Закона за водите. Според него задачата е по този метод локалните управляващи да могат да вземат участие дейно в ръководството на операторите. Общините би трябвало да са акционери в локалното сдружението и да могат да въздействат на решенията ", счита той.

Да напомним, че единственото „ достижение “ на страната в областта на водоснабдяването е изгубването на стотици милиони за ремонт множеството рискови язовири, които се осъществиха единствено на книга. При други по-стари поправки, като този на бент. „ Студена “ край Перник, водоемът бе източен и вместо възстановяване на ситуацията, общината мина на воден режим.

ЗА СВОГЕ РЕШЕНИЕТО Е НОВИ КАПТАЖИ

За решение в бъдеще на проблемите на Своге, свързани с карстовия извор, би трябвало да се направи ново водохващане, счита спелеологът Мария Златкова. „ Може да се построи по-голям контейнер, който да поема по-високите води и след време обезпечава зареждане. Другата е да се построи външен тръбопровод, като се заловен във високите им елементи Студена река, Крива река, Перачка бара и Понор и да се докарат в същия контейнер. Всичко обаче е въпрос на пари. "

Според нея сега Искрецката река не е пресъхнала, тя образува две по-малки рекички - река Козле и Брезенската река. „ Те се вливат в село Искрец, а по-късно и в река Искър. Пресъхва карстовия извор, който се намира на Брезенска река, който е пресъхвал и различен път. Разликата сред предходните пресъхвания и настоящето е дебитът ", изясни Мария Златкова. Тя посочи, че предходните пресъхвания са били при прииждане пред пролетта - през 1977, 1980 и 1981 година Като по време на Свогенското земетресение през 1980 година за 24 часа водата е изчезнала, а тогава дебита е бил доста огромен. "По оптимален дебит този карстов извор е най-големият в България, който доближава до 33-34 хиляди литра в секунда. Именно при един огромен дебит водата съумява да пробие създалата се подземна запушалка в карстовата празнина в пещерата. А в този момент при маловодие при 250-300 литра в секунда би трябвало да се акумулира задоволително сила, т.е. да се натрупа задоволително вода, с цел да успее да пробие ", акцентира Златкова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР