Холандците Лизбет и Едвин тер Велде са построили необикновенно транспортно средство с

...
Холандците Лизбет и Едвин тер Велде са
построили необикновенно транспортно
средство с
Коментари Харесай

Solar Voyager ще пътува към Южния полюс със слънчева енергия - видео

Холандците Лизбет и Едвин тер Велде са построили необикновенно транспортно средство с име Solar Voyager. Става дума за самоходен уред с гуми с ниско налягане и корпус от рециклирана пластмаса с пълно електрозадвижване захранвано от слънчеви детайли. С него дръзкото семейство желае да пресече Антарктида, като с това желае да обърне внимание на световната общност към проблема със замърсяването на планетата и даде своя принос към концепцията за “цивилизация без боклуци ”.

Белият континент ще бъде покоряван само от тях двамата, само че в подготовката на експедицията взимат присъединяване над 10 човека, без да се считат сътрудниците на компаниите-партньори. Последните са над 50, измежду които и известната с опита си в подготовка на коли за експлоатация в офроуд и снежни условия Arctic Trucks.

Апаратът има две ремаркета и общата му дължина с тях е 16 м, само че масата му е едвам 1485 кг. Това е станало допустимо заради преработените употребявани пластмасови отпадъци, които са били смлени и са послужили за суровина за изработването на детайлите на корпуса на 3D-принтер. С него са били направени 4000 шестоъголника HexCore, а от тях екипът на пътешествениците е сглобил и корпуса на апарата.

На процедура става дума за “снежен трен ” с три завиващи блока с 10 слънчеви панели и шест вакуумни слъневи тръби за разтапяне на сняг. Максималната скорост на влакчето е осем километра в час, а черният му цвят спомага за поглъщането на слънчевите лъчи и понижаване на разхода на сила за отопление. Със същата цел са употребявани и стъкла с инфрачервен пласт. В двата прицепа се пази запас от храна за 47 дни.

Слънчевото влакче би трябвало да потегли от станцията Union Glacier, да доближи Южния полюс и да се върне назад. Това ще става по време на 24-часовият полярен ден, което означава, че фотоелектрическите панели ще гълтам сила непрестанно по пътя.

Финалните проби на машината са проведени в Исландия, където природната обстановка е близка до антарктическата. Главният резултат от тестванията е че апаратът е подготвен за тестването и може без проблем да преодолява бездънен сняг и ледена повърхнина.



В Антарктида стартът ще е след четири седмици, цялостният маршрут до полюса и обратно е дълъг 2400 км и той по сметките на Лизбет и Едвин би трябвало да бъде изминат за 30 дни Те ще разполагат с изключение на със спътникова навигация и със спътникова връзка през мрежата Low Power Global Area Network (LPGAN) на холандската компания Hiber.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР