Холандското правосъдие отхвърли на апелативна инстанция иск на живеещи в

...
Холандското правосъдие отхвърли на апелативна инстанция иск на живеещи в
Коментари Харесай

Холандското правосъдие отхвърли иск на британци, свързан с правата им след Брекзит

Холандското правораздаване отхвърли на апелативна инстанция иск на живеещи в Холандия английски жители да се отнесе към Съда на Европейския съюз щекотливият въпрос за статута им след излизането на Англия от Европейски Съюз, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Искът бе импортиран от петима британци, обезпокоени за отбраната на правата им на европейски жители след Брекзит. Апелативният съд в Амстердам, който се произнесе в интерес на холандското държавно управление, реши, че искът на петимата британци не е задоволително съответен, с цел да бъде сезиран Съдът на Европейски Съюз в Люксембург.

През януари петимата британци, някои от които живеят в Холандия от десетилетия, както и две организации на преселници, заведоха дело против холандското държавно управление - първи сходен случай след английския референдум за участието в Европейски Съюз.

Ищците настояват, че живеят толкоз дълго в Европейски Съюз, че са придобили права на европейски жители (включително свободата на движение), които Холандия би трябвало да им подсигурява и откакто Англия напусне Европейски Съюз на 29 март 2019 година

На 7 февруари амстердамски съд постанови на първа инстанция, че Съдът на Европейски Съюз би трябвало да се произнесе по случая - решение, което може да има обилни последствия за милиони английски жители, които живеят на континента.

На апелативно съвещание през април обаче юристът, представляващ холандското държавно управление, разгласи правният проблем за безпочвен и настоя той да бъде разгласен за недопустим. Около 46 хиляди британци живеят сега в Холандия, няма никаква възможност някой от ищците да е заплашен от експулсиране, сподели той.

След разгласяване на решението на апелативния съд, юрист на ищците сподели, че всички те са доста разочаровани. Ще проучим постановеното от съда, преди да решим какви да са идващите ни дейности. Може да отнесем въпроса пред холандския Върховен съд или да предприемем по-задълбочена процедура пред съдилищата.

Съдията на първа инстанция насочи към Съда на Европейски Съюз два предварителни въпроса: дали след Брекзит английските жители автоматизирано ще губят европейското си поданство или ще запазят правата си, и в случай че ги запазят, при какви условия. През април въпросът беше подложен в долната камара на холандския парламент, по време на кръгла маса за разискване на последствията от Брекзит.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР