Холандското правителство предлага временно убежище на Азия Биби, която напусна

...
Холандското правителство предлага временно убежище на Азия Биби, която напусна
Коментари Харесай

Холандия приютява съдена за богохулство пакистанка

Холандското държавно управление предлага краткотрайно леговище на Азия Биби, която напусна Пакистан заради опасения за живота си, съобщи външният министър на кралството Стеф Блок.

Програмата Shelter City съществува от 2012 година и предлага заслон в Холандия за бранители на правата на индивида. Участниците в програмата могат да останат в леговище за интервал до три месеца.

46-годишнат Азия Норийн, по-известен като Азия Биби, бе наказана през 2009 година на гибел посредством обесване по обвиняване, че е говорила срещу пророка Мохамед. На 14 юни 2009 година тя отишла да събира плодове, с което допринасяла за фамилния бюджет и поискала да пие вода от „ мюсюлмански “ бунар. Работейки с нея, други мюсюлманки я обвинили, че е осквернила водата. Азия отхвърли виновността си. Няколко дни по-късно, дамата още веднъж отива да събира плодове. Разгневената навалица я нападна с обвинявания, които се трансформират в побой. Пристигащите служители на реда я водят в пандиза поради обвиняване по член 295, част В от Пакистанския углавен кодекс.

През ноември 2010 година тя бе наказана на гибел посредством обесване. През 2014 година Апелативният съд удостовери присъдата. На 31 октомври т.г. Върховният съд оправда Биби, а управляващите не смееха да я освободят в продължение на една седмица, поради митингите на радикални ислямисти в Пакистан.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР