Холандският Върховен съд потвърди в петък предишна присъда, според която

...
Холандският Върховен съд потвърди в петък предишна присъда, според която
Коментари Харесай

Върховният съд изчисли, че Холандия има 10% отговорност за жертвите в Сребреница

Холандският Върховен съд удостовери в петък предходна присъда, съгласно която холандската страна е отчасти отговорна за гибелта на 350 босненски мюсюлмани, които са били изгонени от база на Организация на обединените нации и убити от босненските сръбски сили в Сребреница през 1995 година, съобщи Ройтерс.

Съдът реши, че холандският контингент в мироопазващите сили е можел да позволи на босненските мюсюлмани да останат в охраняваната зона, а като ги е предал на частите на босненските сърби, ги е изложил на допустимо малтретиране или гибел.

" Холандският батальон е работил нелегално при евакуацията на 350 мъже, като ги е лишил от шанса да не попаднат в ръцете на босненските сърби ", постанови съдът.

Босненските сръбски сили убиха общо 8000 мъже мюсюлмани в град Сребреница през 1995 година

Магистратите даже пресметнаха, че страната има 10% отговорност, защото това е вероятността, при която нейните бойци биха могли да предотвратят убийствата. Тоест, в случай че холандските сили са оставили босненските мюсюлмани в зоната, която са охранявали, е имало единствено 10% късмет те да не попаднат в ръцете на сърбите, тъй че холандската страна би трябвало да носи отговорност единствено за тази част от претърпените вреди, гласи решението на съда, представено от Би Би Си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР