Холандският министър на външните работи Халбе Зейлстра е под прицел

...
Холандският министър на външните работи Халбе Зейлстра е под прицел
Коментари Харесай

Холандският външен министър призна, че е излъгал за среща с Путин

Холандският министър на външните работи Халбе Зейлстра е под прицел поради неистина, че е участвал на среща с президента на Русия Владимир Путин през 2006 година, написа холандският вестник " Фолкскрант ", представен от " Политико ".

На партийна конференция през 2016 година политикът от Народната партия за независимост и народна власт съобщи, че е участвал на среща през 2006 година , на която съветският президент е изложил проекти за разширение на границите и основаване на " Велика Русия ", която ще включва Беларус, Украйна, страните от Прибалтика и Казахстан.

Зейлстра, който по това време е бил чиновник на петролната компания " Шел ", е пътувал до Русия с изпълнителния шеф на компанията Йерун ван дер Веер.

На партийния конгрес сътрудниците на Зейлстра изразили подозрение, че той се е срещал с Путин. Министърът призна, че фактически не е бил в залата, само че е получил информацията от източник. Зейлстра добавя, че е желал да каже историята, тъй като счита, че е от " геополитическа значимост " и я е показал като своя, с цел да " отбрани " източника. Той призна, че решението му " не е било интелигентен ход ".

" Трябваше да го направя по друг метод ", разяснява холандският външен министър.

Разкритието идва в неуместен миг за Халбе Зейлстра , защото във вторник ще се срещне с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Москва.

Министрите се чака да обсъдят сваления през 2014 година пътнически аероплан MH17 над Източна Украйна.

Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс прикани Зейлстра да взе участие в парламентарен спор преди да отлети за съветската столица.

Премиерът Марк Рюте, който научил за историята преди няколко седмици, отбрани външния си министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР