Холандският гражданин Курт М., който преди 6 месеца бе задържан

...
Холандският гражданин Курт М., който преди 6 месеца бе задържан
Коментари Харесай

Холандец, задържан с повече от 16 тона прекурсори, иска на свобода във Варна

Холандският жител Курт М., който преди 6 месеца бе арестуван със сънародника си Робърт П. за контрабанда на повече от 16 това прекурсори, изиска от Варненския апелативен съд да бъде пуснат от ареста. Защитникът му изиска по-лека мярка за неотклонение поради влошеното му здравословно положение, чистото му правосъдно досие и фактът, че има 3 лични предприятия и непрекъснат адрес в Бургас. Магистратите обаче обориха всяко едно от изказванията на отбраната и отхвърлиха да го пуснат от ареста. Решението е дефинитивно.

55-годишния Курт и 50-годишния Робърт са обвинени по досъдебно произвеждане за това, че " в интервала 26 януари 2017 до 16 март 2018 година в изискванията на продължаващо закононарушение са осъществявали контрабанда на три типа прекурсори с общо тегло 16,222 тона ". Според проверяващите двамата в съучастничество, посредством подправени документи, внесли през митнически пункт Варна-Запад, без разрешението на митническите управляващи на три пъти прекурсори за произвеждане на амфетамини. Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, само че не била предопределена за Варна. Прекурсорите PMK – (4,297тона) APAA (7,525т. ) и APAAN (4,400 тона) били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Още при задържането на Курт юристът му твърдеше, че клиентът му нямал никаква визия какво друго е имало в пратката, с изключение на препарат за прозорци и било прекомерно евентуално да е имало промяна на част от товара в Китай или Виетнам. Този път главният претекст бе влошеното здравословно положение на Курт и факът, че за 8 години, откогато живее и работи в Бургас, не бил осъждан и нямал престъпни прояви.

Съдът обаче бе на друго мнение. Оказа се, че в България Курт е с чисто досие, само че са събрани публично доказателства, че е бил съден неведнъж в Белгия. Там има изтърпяна ефикасна присъда за владеене и търговия с опиати. Оказа се, че част от наказателните производства са протекли задочно. Съдът напомни, че като страна от Европейски Съюз, България е обвързана с отчитане на всички влезнали в действие присъди, постановени в страни от Съюза. Що се отнася до здравословното му положение, съгласно направената преди дни експертиза, той може да бъде лекуван в изискванията на ареста.

Предстои в най-скоро време Варненската окръжна поркуратура да внесе обвиняванията против Курти сънародника му и да бъде планувана дата за развой. Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се планува наказване „ отнемане от независимост " от 15 до 20 години и санкция от 200 хиляди до 300 хиляди лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР