Холандските власти са арестували и експулсирали двама предполагаеми руски агенти,

...
Холандските власти са арестували и експулсирали двама предполагаеми руски агенти,
Коментари Харесай

Холандия изгони руснаци за опит да хакнат лабораторията, анализирала проби по „Скрипал”

Холандските управляващи са арестували и експулсирали двама хипотетични съветски сътрудници, обвинени в опит за хакерска офанзива против лаборатория в Швейцария, която прави проби на химически оръжия за Организация на обединените нации. Това удостовери швейцарското държавно управление. То е извикало съветския дипломат, с цел да изрази митинг, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Москва бързо отхвърли обвиняването – следващото западно изказване за съветски шпионаж и други актове на интервенция. Този път хипотетичната цел е била лабораторията в Шпиц, която проучва проби от отравянето през март на някогашния съветски сътрудник Скрипал и щерка му в Англия.

Официалното удостоверение пристигна, откакто холандският в. " Ен Ер Се Ханделсблат " и швейцарският в. " Тагес Анцайгер " оповестиха, че двама руснаци, обвинени, че са сътрудници на военното разузнаване ГРУ, са били изгонени от Холандия по-рано тази година вследствие на взаимно следствие на няколко европейски служби. Според медиите двамата мъже били задържани в Хага напролет, по детайлности не бяха обявени.

Швейцарската Федерална разследваща работа през вчерашния ден удостовери, че е работила интензивно с английските и холандските си сътрудници по случая, само че също не разкри детайлности. " Швейцарските управляващи знаят за случая с съветските шпиони, разкрити в Хага и експулсирани от същото място ", съобщи в имейл говорителката Изабеле Грабер. Тя акцентира, че службата е помогнала за " предотвратяването на противозаконни дейности против швейцарска инфраструктура с сериозно значение ", само че отхвърли по-нататъшен коментар по случая.

Швейцарската прокуратура съобщи, че " две лица, забъркани в опита за хакерска офанзива ", са били разкрити по време на по-широко следствие на хипотетичен " политически шпионаж ", почнало през март 2017 година

Външното министерство на Швейцария заяви, че е извикало съветския дипломат, с цел да стачкува против този опит за хакерска офанзива и настоя Русия " неотложно да приключи шпионските си дейности на швейцарска земя ".

Първият посланик на Русия обаче се присмя на забавянето, с което сходна вест е излязла в общественото пространство, отбелязва Асошиейтед прес.

" Не мога да позволи, че сходна преживелица, в която са взели участие експерти от три западни страни, може да остане отвън полезрението на масмедиите ", съобщи саркастично министърът на външните работи Сергей Лавров пред кореспонденти след срещата с немския си сътрудник Хайко Маас през вчерашния ден в Берлин.

ТАСС цитира представителя на съветското посолство в Швейцария Станислав Смирнов, който назова медийната информация " неуместна небивалица ". " Смятаме, че това е нова антируска подправена история, измислена от западните медии. Това е неуместно, просто още едни безпочвени изказвания ", сподели той.

Холандското министерство на защитата е отказало коментар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР