Холандските власти планират да прекратят използването на продукти на Kaspersky

...
Холандските власти планират да прекратят използването на продукти на Kaspersky
Коментари Харесай

Холандското правителство ще прекрати използването на софтуер на Kaspersky Labs

Холандските управляващи възнамеряват да прекратят потреблението на артикули на Kaspersky Lab, а посочената причина за това е „предпазни мерки“, предава Ройтерс.
По-рано този месец ви съобщихме за допустимо невиждано решение на Вашингтон да наложи възбрана над използването на програмен продукт на съветската компания. Съединени американски щати към този момент постановиха сходна възбрана за федерални организации, свързани със сигурността. Причините са обвиняванията към Kaspersky, че работи в тясно съдействие с съветските секрети служби.

Любопитен миг е, че новината пристигна единствено дни след следващия отчет на Kaspersky за активността на съветска кибершпионска формация. Години наред към този момент Kaspersky разгласяват информация за дейностите на високопрофилни хакерски групировки (или по този начин наречените APT – Advanced Persistent Threat – групи), заети с шпионаж и други дейности към национални структури и организации. Именно Kaspersky, взаимно с американската компания Symantec осветлиха присъединяване на израелските и американски секрети служби в доставянето на Stuxnet (атаката беше открита в началото от белоруската компания Virus Blokada).

Изглежда обаче това не впечатлява управляващите в Амстердам. В писмо до Парламента, министърът на правораздаването на Холандия Фердинанд Граперхаус споделя, че решението е взето заради това, че Москва извършва „офанзивна киберпрограма, измежду чиито цели се включва и Холандия и холандските интереси“. Освен това, Kaspersky е подчинена на съветските закони, които могат да я принудят да се съобрази с ползите на съветската страна.

Решението на управляващите в Амстердам следва сходна стъпка от Националния център за киберсигурност на Англия, които издадоха предизвестие към организации и организации на Острова да спрат да употребяват артикули на Kaspersky, в случай че те пазят класифицирани запаси и информация, които може да са обект на интерес от страна на Кремъл.

„Холандският кабинет организира самостоятелен обзор и разбор и взе деликатно решение въз основата на това. Макар и да няма съответни образци за корист в Холандия, то не може да се изключи опцията за това“, декларира Граперхаус, който добавя, че въпросното решение може да се преразгледа, в случай че „обстоятелствата се променят“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР