Холандските депутати гласуваха с голямо мнозинство за признаване на арменския

...
Холандските депутати гласуваха с голямо мнозинство за признаване на арменския
Коментари Харесай

Холандските депутати признаха арменския геноцид

Холандските депутати гласоподаваха с огромно болшинство за признание на арменския геноцид. Според анализатори това ще ускори напрежението сред Хага и Анкара, съобщи Ройтерс.

В четвъртък Долната камара на Народното събрание се произнесе с 142 гласа „ за” против 3 „ против” в поддръжка на предложение да се назовава геноцид всеобщото ликвидиране на арменци в Османската империя по време на Първата международна война.

Арменският геноцид, именуван още арменски холокост, е геноцид осъществен съзнателно и систематично от Османската империя по време на Първата международна война и малко по-късно над арменското население. Арменският геноцид се характеризира с всеобщи кланета и насилствена всеобща депортация на над 1 000 000 арменци осъществени от младотурските управляващи в интервала 1915 и 1916 година Репресиите против арменското население стартират няколко години преди този момент, в края на ХІХ в. Жертвите през този интервал са към 300 000 души.

Арменският геноцид публично е приет от: Европейския парламент, от Комисията по външни връзки на Камарата на представителите на Съединени американски щати, от Комисията по външни връзки на Конгреса на Съединени американски щати, страните: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от районите: в Австралия – щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия – Сеара и Сао Пауло, във Англия – Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия – доста общини гласоподават признаването на геноцида, в Испания – Страната на баските и Каталуния, в Канада – Онтарио и Квебек, в Украйна – Крим.

През 2016 година немският парламент утвърди резолюция, с която признава всеобщите убийства на арменци от османските турци по време на Първата международна война за „ геноцид “. От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че резолюцията съществено ще засегне турско-германските връзки и че първата стъпка на Анкара е да повика за съвещания в Турция посланика си в Германия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР