Холандски специалисти са разработили иновативни насочващи лазерни обувки, които в

...
Холандски специалисти са разработили иновативни насочващи лазерни обувки, които в
Коментари Харесай

Лазерни обувки помагат на страдащите от Паркинсон

Холандски експерти са създали новаторски насочващи лазерни обувки, които в забележителна степен ще оказват помощ на страдащите от заболяването на Паркинсон да вървят свободно, написа в. "Дейли мейл ".

Известно е, че един от признаците на болестта визира походката на пациентите и крачката им "замръзва " по средата. Новите обувки, снабдени с лазерни лъчи, могат да оказват помощ за превъзмогването на този проблем.

Обикновено при страдащите от заболяването на Паркинсон стъпалото остава на пода, до момента в който тялото им по инерция продължава придвижването си напред. Пациентите обаче без проблем могат да прескачат трудности. Именно на този механизъм залагат новаторските обувки. Всяка от тях проектира права линия върху пода. Болните биват насърчавани да мислят за нея като за затруднение и да я следват, като я настъпват с другия крайник. Така походката им се стабилизира и не "замръзва ".

Обикновено "блокажът " при вървене се следи в напреднала фаза на болестта. "Замръзването " може да трае от няколко секунди до минути и нормално се отключва при стресови обстановки в непозната среда или при приключване на действието на медикаментите, които взимат болните.

При проби с лазерните обувки, създадени от експерти от университета на Твенте, случаите на "замръзване " били понижени с 46 %.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР