Холандски съдии ще произнесат днес присъдата си по задочния процес

...
Холандски съдии ще произнесат днес присъдата си по задочния процес
Коментари Харесай

След 8 години съд произнася присъдата за сваления MH17

Холандски съдии ще произнесат през днешния ден присъдата си по задочния развой против трима руснаци и един украинец за хипотетичната им роля в свалянето на пътническия аероплан на Malaysia Airlines през 2014 г . и гибелта на всички 298 души на борда, напомня Ей Би Си Нюз.

Присъдата ще бъде произнесена повече от осем години откакто самолетът, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, беше свален над Източна Украйна на 17 юли 2014 година по време на спора сред проруските сепаратисти и украинските сили.

Руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов и украинецът Леонид Харченко могат да бъдат наказани на пожизнен затвор, в случай че бъдат приети за отговорни. Но те към момента са на независимост и отхвърлят да участват на правосъдния развой.

В резултат на подробно интернационално следствие беше открито, че ракета " Бук ", изстреляна от пускова установка, която е била вкарана в следената от украинските бунтовници територия от съветска военна база и по-късно откарана назад в Русия, е предизвикала детонацията и злополуката на полет MH17 .

Разследващите настояват, че тя е пристигнала от 53-та зенитно-ракетна бригада - поделение на съветските въоръжени сили, основано в съветския град Курск.

По време на правосъдния развой прокурорите срещнаха съдиите с хиляди страници доказателства в поддръжка на своята теза, в това число части метал, извлечени от телата на жертвите, подслушани телефонни диалози и обширни изявления в обществените мрежи и други данни от открити източници, с цел да проследят придвижването на системата " Бук " преди и след унищожаването на MH17.

Те упорстват за доживотни присъди за четиримата обвинени - най-високото допустимо наказване съгласно нидерландското законодателство.

Москва и юристите на един от обвинените неведнъж сложиха под подозрение заключенията и твърдо отхвърлиха да са забъркани в свалянето на MH17.

Съдебният развой е в разгара си на фона на геополитическите разтърсвания, провокирани от близо деветмесечната инвазия на Русия в Украйна. В края на септември Москва нелегално анексира елементи от Източна Украйна , в това число мястото, където през 2014 година се приземиха останките на MH17.

Някои от фамилиите на починалите хора чакат плануваната за четвъртък присъда, с цел да схванат какво би могъл да каже съдът за възможната роля на Русия в свалянето на MH17. Нито един от четиримата обвинени не е упрекнат в изстрелването на ракетата, взривила Боинг 777 във въздуха, и нито един от тях не се е явил в Нидерландия за процеса.

Източник: Ей Би Си Нюз / News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР