Холандски съд определи като "неприемлив" иска на китайски селяни да

...
Холандски съд определи като "неприемлив" иска на китайски селяни да
Коментари Харесай

Холандия няма да върне статуята на Буда с мумифициран монах на китайски селяни

Холандски съд дефинира като "неприемлив " желае на китайски селяни да им бъде върната скулптура на Буда с мумифицираните остатъци на духовник, живял преди хиляда години, заяви Агенция Франс Прес.

"Комитетите на китайските села не могат да бъдат считани за юридически лица, те са неприемливи. Това значи, че съдът няма да прегледа делото " - съобщи съдът в Амстердам.

За статуята, която беше добита от холандски колекционер през 1996 година в Хонконг, претендират жителите на две села в провинция Фуцзян, Източен Китай. Тя е изчезнала от храм в Янчун през 1995 година, въпреки и пред нея хората да са се кланяли епохи. Селяните настояват, че е открадната.

Холандският колекционер отхвърля статуята да е крадена. Освен това тя е била препродадена, преди той да я купи.

Селяните разпознали светинята си през 2015 година, когато била изложена в Природонаучния музей в Будапеща. Тогава била махната от залата и изпратена в Холандия.

Направеното проучване със скенер на статуята разкри, че в нея има скелет. Предполага се, че той е на китайски духовник, живял преди хиляда години. Именно по тази причина статуята е изтеглена от изложбата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР