Холандски прокурор обяви, че има многобройни знаци, че Русия иска

...
Холандски прокурор обяви, че има многобройни знаци, че Русия иска
Коментари Харесай

Холандия обвини Русия, че саботира разследването за сваления MH17

Холандски прокурор разгласи, че има " многочислени знаци ", че Русия желае да подкопае следствията за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines и сподели на съдиите по време на процеса против четиримата обвинени, че доста очевидци се опасяват за своята сигурност, оповестява Associated Press.
Прокурор Тийс Бергер направи изказването на втория ден от процеса против трима руснаци и украинец, упрекнати за убийството на всички 298 души на борда (пътници и екипаж), починали, откакто ракета смъкна самолета, летящ от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 година Заподозрените не участваха в правосъдната зала.
Холандската прокуратура твърди, че съветска ракета " Бук " е свалила самолета, като е била изстреляна от земеделско поле в регион в Източна Украйна, следен от проруските сепаратисти. Русия отхвърля каквото и да било присъединяване в свалянето на самолета.
Прокурорите разкриха, че един от очевидците им по делото е съветски доброволец в сепаратистка формация, който е бил покрай мястото в Източна Украйна, откъдето е била изстреляна ракетата от установка " Бук " в деня, когато MH17 беше свален.
Свидетелят, разпознат единствено като M58, сподели, че хората, участвали на мястото, откъдето е била изстреляна ракетата, " в началото бяха радостни, тъй като им е било казано, че е бил свален военно-транспортен аероплан. Когато обаче първите хора се върнаха от мястото на злополуката, те споделиха, че това е цивилен аероплан ", уточни прокурорът.
Бергер сподели на съдиите, че има доказателства, че сътрудници на съветското разузнаване са се пробвали да обхванат в компютрите на следствията в Малайзия и Холандия за свалянето на MH17.
" Тази информация хвърля тъмна сянка върху тези действия ", настоя прокурорът и добави: " Налице са многочислени знаци, че съветското държавно управление доста държи да осуети това следствие и че не е срещу потреблението на съветските специфични служби за тази цел. Тези съветски служби бяха упрекнати в голям брой убийства през последните години, осъществени в разнообразни европейски страни. "
Прокурорът акцентира пред съдиите, че " би трябвало да бъдат положени всички старания, с цел да бъдат изслушани очевидците безвредно ".
Прокурорите акцентираха, че намесата на Русия не е спряла дотук и упрекнаха Москва в опит да скрие истината за случилото се.
" Съдбата на полет MH17 стана известна като христоматиен образец за дезинформационна акция от страна на съветското държавно управление ", уточни прокурорът и добави: " Ясно е, че към момента не сме видели края на това. "
След години следствия, интернационален екип от следователи и прокурори предходната година уточни четиримата обвинени: руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинеца Леонид Харченко. Още обвинени могат да получат обвинявания, до момента в който следствията не престават.
Никой от обвинените не участва на процеса. Само Пулатов има холандски юристи, които го съставляват в съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР