Холандската разузнавателна агенция AIVD е получила достъп до компютърната система

...
Холандската разузнавателна агенция AIVD е получила достъп до компютърната система
Коментари Харесай

Холандските служби са предоставили най-важните данни за руска намеса в изборите в САЩ

Холандската разследваща организация AIVD е получила достъп до компютърната система на съветска хакерска група и въз основа на тези данни американското Федерално бюро за следствие стартира следствие за съветска интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Разследвания на холандските вестници De Volkskrant и Nieuwsuur, в които са представени неназовани източници от Холандия и Съединени американски щати, разкриват, че през 2014 година AIVD е проникнала в компютърните мрежи на скандално известната съветска хакерска група, която е основана в университетска постройка до Червения площад в Москва.

Не е известно каква точно информация за руснаците са получили хакерите от AIVD, само че е ясно, че тя съдържа ключа към една от най-известните в света хакерски групи - Cozy Bear известна също като APT29. Тази група от 2010 година насам нападна държавни управления, енергийни и телекомуникационни компании по целия свят, в това число холандски министерства и компании.

Cozy Bear, дружно с друга хакерска група - Fancy Bear, са двете групи, посочени от американските разследващи организации по отношение на вмешателството в изборите през 2016 година

Хакерите от Cozy Bear употребяват пространства на университетска постройка до Червения площад Съставът на групата се мени, само че нормално дейни са към 10 индивида. Пред стаите е инсталирана камера, която следи кой влиза и кой излиза. Холандското разузнаване е получило достъп до тази камера и схванало освен какво вършат руснаците, само че и кой го прави. Снимките на хакерите се съпоставят с тези към този момент известни съветски кибершпиони.

През ноември, когато руснаците се готвят да нападат една от основните си цели – Държавният департамент на Съединени американски щати, AIVD и холандското военно разузнаване MIVD осведомят американските спецслужби.

Веднага по-късно стартира " борба " сред атакуващите, които се пробват да обхванат по-дълбоко в системата на Държавния департамент, и екипите на американските спецслужби. Руснаците са работили извънредно нападателно, без да знаят, че са следени. Благодарение на холандското разузнаване, ФБР и Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати са съумели да се оправят доста бързо, написа De Volkskrant.

Впоследствие осведомени източници декларират пред СиЕнЕн, че това е била най-лошата хакерска офанзива против холандското държавно управление.

Руските хакери са съумели да изпратят на помощник в Белия дом имейл, който все едно е пратен от Държавния департамент, в резултат на което са получили достъп до сървъра с електронната поща на Барак Обама.

Достъпът до Cozy Bear се оказал златна мина за холандското разузнаване, което получава скъпа информация за задачите, методите и ползите на съветските спецслужби. Анализът на стига до извода, че групата съветски хакери е под контрола на съветската работа за външно разузнаване.

Според източници на изданието американците са пратили в Зутермер (където е основано холандското разузнаване) цветя и торта, а също по този начин са предоставени технологии и разследващи данни.

Президентът Доналд Тръмп отхвърля да признае обстоятелството на съветското вмешателство и това е една от аргументите американските спецслужби драговолно да дават информация. Това провокира яд в Зутермер и Хага. Някои холандци даже са се почуствали предадени, защото считат, че е безусловно недопустимо да се разкриват методите на приятелско разузнаване, изключително в случай че използваш информацията му. По данни на De Volkskrant, ръководителите на AIVD и MIVD са станали доста по-внимателни при обмена на разследваща информация.

Изданието оповестява, че AIVD към този момент не следи Cozy Bear ", откакто е правила това в продължение на година на 1-2.5 години. AIVD отхвърлят да разясняват данните, получени от De Volkskrant, прецизира изданието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР