Холандската организация с нестопанска цел Ocean Cleanu“ пусна робот, който

...
Холандската организация с нестопанска цел Ocean Cleanu“ пусна робот, който
Коментари Харесай

Роботи ще изчистят пластмасата от 1000 реки до 5 години

Холандската организация с нестопанска цел „ Ocean Cleanu “ пусна робот, който ще почисти 80% от международните реки в границите на 5 години, оповестява Евронюз.

 © БГНЕС
След плана си за унищожаване на пластмасата от океаните, организацията „ Ocean Cleanup “ излезе с друга концепция за справяне с пластмасата, която се влива в морето. Технологията: плаващо устройство със слънчево зареждане, което събира пластмасови боклуци по повърхността на водата и ги насочва по конвейерна лента към кошче за преработване.

Въпреки че технологията преди малко беше оповестена в Холандия, името „ Interceptor “ към този момент завоюва страхотна известност на бранител на околната среда. На ден изхвърля 30 тона отпадък от река Кланг в Малайзия, където един от първите плавателни съдове работи от два месеца.

Счита се, че към 5 трилиона части пластмасови парчета плават в океаните сега, оповестява National Geographic.

Основателят на организацията “The Ocean Cleanup “ Боян Слат счита, че 1000 реки по света са виновни за към 80% от изливането на пластмаса в нашите океани. Оттук и задачата му: да почисти всички тях през идващите 5 години. Той приканва за поддръжка от държавните управления, както и от бизнеса, за финансиране на някои от интервенциите - покриващи част от разноските за машините, които костват 700 000 евро всяка.

25-годишният Боян Слат основава Неправителствени организации със седалище в Холандия през 2014 година Тя се концентрира върху инженерството, за да се употребява за потребностите на околната среда.

Слат е угрижен за замърсяването с пластмаса още от гимназията и това го кара в последна сметка да се откаже от своите проучвания в региона на аерокосмическото инженерство в Техническия университет в Делфт и да работи по създаването на съвременни технологии, с цел да почисти международните океани. Първият му първообраз за разчистване на океаните се сблъска с механически проблеми и след дълги месеци проби, организацията заяви през октомври, че тяхната технология работи сполучливо върху огромния тихоокеански отпадък, ситуиран сред Хаваите и Калифорния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР