Холандската национална железопътна компания NS заяви, че ще плати десетки

...
Холандската национална железопътна компания NS заяви, че ще плати десетки
Коментари Харесай

Холандските железници ще платят милиони на жертви от Холокоста

Холандската национална железопътна компания NS съобщи, че ще заплати десетки милиони евро като отплата за евреите, превозени до нацистките лагери на гибелта през Втората международна война. Плащането от NS за това, което тя назовава " черна страница в историята на компанията " е и за оживелите, които са били отведени в лагери, плюс родственици на умрелите.


Компанията спечелила милиони евро по днешните курсове, откакто е натоварена от окупационните нацистки сили да транспортира еврейски фамилии в лагери на гибелта.

Семейства, ръководени от някогашния физиотерапевт от футболния клуб " Аякс " Сало Мюлер, който е изгубил и двамата си родители по време на войната, години наред водят акции за обезщетения.

" Смята се, че няколко хиляди души имат право на помощ, в това число към 500 оживели. NS ще задели няколко десетки милиона евро за това през идващите години ", се споделя в изказване на ж.п. компанията.

Най-вероятно става дума за 5000-6000 души.

NS се извини за ролята си във Втората международна война през 2005 година, и оттогава специфична комисия прецизира размера им.

Смята се, че оживелите ще получат по 15 000 евро, а сред 5000 и 7500 евро ще бъдат дадени за деца, родени преди, по време или след войната, вдовици или вдовци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР