Холандската легенда на Аякс и ПСВ (Айндховен) Гералд Ваненбург даде

...
Холандската легенда на Аякс и ПСВ (Айндховен) Гералд Ваненбург даде
Коментари Харесай

Гералд Ваненбург: Христо Стоичков беше истинска сензация

Холандската легенда на Аякс и ПСВ (Айндховен) Гералд Ваненбург даде особено изявление за предаването " Код Спорт " по ТВ+.

Бившият футболист, както и доста други по света, е останал впечатлен от изявите на Христо Стоичков през годините, като го назовава " същинска сензация ".

Мистър Ваненбург, бяхте капитан на Холандия на снежното международно състезание. Как се чувствахте в Ароза?

- Уникален шампионат. Впечатлен съм от организацията, атмосферата, природата. А и да играеш за Холандия е нещо велико.

И може би още повече се радвате на още един мач против отколешния ви футболен зложелател - Германия?

- О, Германия е постоянно предизвикателство. Винаги мачовете на Бундестима с Холандия са специфични. Но не мислете, че има толкоз ненавист. Ние почитаме немския тим. Обичаме да играем един против различен.

Никаква ненавист ли няма?

- Преди може би имаше повече, в сравнение с в този момент. Холандия е тим, който чака постоянно да побеждава. А против Германия изключително доста. Но отново ви споделям - почит към германците!

А от къде идва ненавистта в предишното?

- Всичко стартира през 1974 година, когато играхме един против различен. Ние загубихме финала на международното състезание. И двата тима бяха доста, доста мощни. И разочарованието в нашия лагер се оказа пъклен мощно, тъй като ние също заслужавахме да станем международни първенци.

Кой е най-хубавият ви другар измежду немските футболисти?

- Имам доста немски другари. Все отново съм играл там. На първо място бих отличил Томас Хеслер, който е неповторим човек. Но има и доста други като него.

Историята помни велики дербита сред Холандия и Германия. Кое е вашето номер 1 измежду тях?

- Винаги когато съм побеждавал. Но може би полуфиналът на европейското състезание в Германия през 1988 година. Това е най-големият ми мач. Вероятно и тъй като по-късно станахме първенци.

Наистина наподобява като приказка - биете Германия на тяхна земя и след това взимате купата.

- Сензационно звучи, нали? Да биеш тъкмо германците на тяхна земя. Но истината е, че за купата би трябвало да спечелиш всеки мач. Срещу Германия беше единствено полуфиналът. Затова не считам, че би трябвало да се отличава единствено този дуел. Всеки един от мачовете се оказа еднообразно значим за купата.

Играхте във всички дуели по пътя към купата на Евро " 88. Кой беше най-трудният ви?

- Загубихме първата среща от Русия, само че играхме доста мощно. Останахме разочаровани. И полуфиналът против Германия, и финалът след това отново против Русия бяха като планина за нанагорнище.

Какво беше настроението в съблекалнята след първия мач с руснаците?

- Нормално е, че бяхме доста тъжни. Но си казахме в очите: " Със загубите дотук! Печелим всички мачове до края! " Факт е, че загубихме доста нещастно този първи мач. Случва се. В края обаче всичко беше окей.

Помните ли кой беше последният ви другарски мач, с който се готвихте за Евро " 88?

- Може би беше Австрия.

Не, България.

- А, България ли? Вярно, че играхме.

Помните ли резултата?

- 2:1 за България в Амстердам.

А Христо Стоичков игра ли?

- Не игра.

Евро 88 ли е най-хубавият шампионат на Марко ван Бастен?

- Да, несъмнено е по този начин. Той вкара сензационни голове. Много значими. Благодарение на него станахме първенци.

Какво е специфичното в този футболист?

- Марко е супер футболист. А специфичното му е, че е ужасно сполучлив.

Като човек от терена по какъв начин ще ни опишете неговия гол от волле във финала против Русия?

- Невероятен! Беше едно дълго центриране отляво. А неговият шут? Такъв се случва един път на века. Настръхвам!

Триото Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард беше фантастично. Можете ли да го сравните с някоя тройка от днешния футбол?

- Не би трябвало да има съпоставения. Те бяха единица мярка за класа. Нали помните по какъв начин играеха в Милан? Правеха неща, за които целият свят говореше. Едва ли има трио, което може да играе по този начин, както те го правеха.

Да ви върнем на мачовете Холандия - Германия. На Мондиал " 90 се стигна до прословутия случай сред Франк Рийкард и Руди Фьолер. Защо се случи всичко това?

- Така и не разбрах защо се скараха. Със сигурност плюнката на Рийкард не е най-славният му момент. Също и държанието на Фьолер. Когато залогът е толкоз огромен, нервите от време на време взимат връх. Случва се.

Ван Бастен донесе на Холандия европейската купа през 1988 година, само че негов пропуск от дузпа попречи за повтаряне през 1992 година Холандия беше огромният любимец. Как минахте през това отпадане от Дания?

- Във футбола даже най-хубавите губят мачове. Не ни подмина и нас. Трудно ни беше, тъй като знаехме какъв брой сме мощни. Можеш да играеш прелестно, да доминираш над всички, само че най-после една дузпа или една греда могат да те убият.

Ван Бастен изпусна единствен в този полуфинал с Дания. Какво ви сподели след мача?

- Беше доста сърдит. Знаеше, че тъкмо той е провалил тима.

Колко пъти е изпускал дузпи?

- Със сигурност не доста. Но е част от играта. Тръгнеш ли да биеш дузпа, постоянно знаеш, че можеш и да пропуснеш.

Холандия има единствено европейска купа от 1988 година Чувствате ли проклинание върху вашия тим на огромни шампионати?

- Вярно е, че три пъти загубихме финали на международно състезание. Първо през 1974 година, след това през 1978 година и неотдавна през 2010 година в Южна Африка. Цяла Холандия плачеше в тези дни. Но ние сме дребна страна. И самото ни класиране в мача за купата е нещо сензационно.

А по какъв начин одобриха почитателите в Холандия, че националният тим не се класира за два поредни шампионата - Евро 2016 и Мондиал 2018?

- Ужасяващо беше. Холандия постоянно е там, на огромната сцена. Не е обикновено тъкмо ние да отсъстваме. И все пак успяхме да се стегнем и да си кажем: " Следващ път няма да има! " Така би трябвало да се разсъждава. Няма смисъл да ближем рани и да се жалваме. Сега явно вървим по добър път и би трябвало да не се случват повече неточности в квалификациите.

Какво промени Роналд Куман като народен селекционер? С него Холандия завоюва групата в Лигата на нациите.

- Точно по този начин. Роналд знаеше, че би трябвало да стартира през цялото време. И също, че обстановката не е добра и от него се изисква доста. Куман е доста трудолюбив човек. Резултатите му демонстрират, че прави нещата вярно. Дано и по този начин да продължи.

Колко значимо за Холандия е да завоюва финалния шампионат в Лигата на нациите през юни?

- Много значимо. На полуфинала играем против Англия. На първо място за нас обаче е значимо, че сме там.

Вие сте неповторим случай - същинска легенда на Аякс и ПСВ Айндховен. Кой от двата гранда ви е по на сърцето?

- Трудно ми е да отговоря. В Аякс започнах да играя футбол. А в ПСВ Айндховен реализирах най-големите си триумфи. Това са два неповторими клуба, два неповторими тима. Не желая да споделям, че единият значи повече от другия за мен.

За какъв брой гола на Марко ван Бастен сте асистирали?

- Много са. Даже прекалено много.

Заедно с него и Рийкард, бяхте част от един доста млад тим на Аякс. Какво е да си рожба на академията на този клуб?

- Аякс постоянно е давал на света големи гении. Така е било и по този начин ще бъде. И по мое време не беше друго. Аякс е може би най-хубавият клуб в света във връзка с академията си.

За една година Йохан Кройф беше ваш треньор в Аякс. Какво ще ни разкажете за него?

- Една от най-великите персони, които съм срещал. Легенда като треньор. Ако би трябвало да приказвам за Кройф, няма да ни стигне времето. Невероятен човек.

Съгласен ли сте, че той е основателят на актуалния футбол от времената му в Аякс?

- Тогава не е бил единствено Кройф. Целият Аякс беше несломим тим. Факт е - онази наклонност се следва и до през днешния ден.

Как направихте прехвърлянето в ПСВ Айндховен?

- В този миг ПСВ беше най-хубавият холандски тим. Куман отиде там, аз също. Заедно спечелихме Купата на европейските първенци, което нормално не се случва на холандски отбор. Ние обаче успяхме.

А имахте ли проблеми с почитателите на Аякс?

- Винаги съм бил в положителни връзки с тях. Аякс е огромен клуб. Там са привикнали на огромно текучество - идват футболисти, след това си потеглят. Така е постоянно.

Как мина първото ви дерби против Аякс като състезател на ПСВ?

- Не мога да си спомня тъкмо. Не е имало някакви проблеми. С мен и с Куман обаче са най-хубавите години в историята на ПСВ и това е значимото.

Имате повече мачове за ПСВ, само че повече голове за Аякс. Как ще коментирате тази статистика?

- Нямам визия за какво се е случило по този начин. Винаги съм обичал да въвеждам голове и постоянно съм го правил. А за какво повече са били за Аякс, не мога да обясня.

ПСВ Айндховен е вторият тим в света след Селтик, който печели шампионски требъл. Случи ви се през 1988 година. Какво значи за вас този сезон?

- Невероятно прекарване. Само че ще ви допълня - през този сезон станах и европейски първенец с националния тим. Избраха ме за най-хубавия футболист на холандското състезание. След подобен сезон би трябвало да кажа " Дотук! Повече не може да се реализира! " Но въпреки това, бях прекомерно млад, с цел да се откажа.

Какво помните от финала за КЕШ против португалския Бенфика?

- Това, че не беше забавен за гледане. Но финалът не би трябвало да е хубав, а би трябвало да бъде извоюван. Имаше толкоз доста напрежение у всички нас. Не стана мач за гледане, само че популярност Богу ние победихме най-после.

Вие вкарахте една от дузпите в края на драмата. Как се бие в подобен миг?

- Знаете ли, че на всички вратари им беше доста мъчно да хващат мои дузпи. Вярно е, че бях прекомерно под напрежение в този миг. Но не се поддадох и Господ ми оказа помощ отново да вкарам.

Бяхте ли избрал авансово къде ще стреляте?

- Не, изобщо не мислех. В последния миг просто стрелях в един от двата ъгъла.

Често ли биехте дузпи?

- Аз бях главен дузпаджия.

Колко пъти пропускахте?

- Много рядко.

Как решихте за три години да отидете в Япония?

- Имаше един треньор, с който бях работил в младежкия народен тим на Холандия. Казваше се Ханс Хооф. Той ми се обади с предлагането. По това време доста огромни футболисти отиваха в Япония. Например Зико. Когато ми звънна, той в детайли ми изясни каква е обстановката. Убеди ме, че съм му необходим и аз се взех решение на тази стъпка. Изкарах фантастично време в Япония.

Какви бяха животът и футболът там?

- Тотално разнообразни от това, което познавах. Но не ми попречиха да се любувам на престоя си.

Имате повече от 500 мача за Аякс и ПСВ Айндховен. Кой е най-паметният от тях?

- Една победа на Аякс с 8:2 против Фейенорд. Треньор ни беше Кройф.

Колко гола вкарахте?

- /Смее се/ Нито един. Но бях един от най-хубавите на терена. Играхме божествено.

Кой ви е обичаният гол?

- Да вкараш гол е значимо, само че да спечелиш мача е 100 пъти по-важно. Затова не си различавам головете. Винаги ще давам отговор по този начин на този въпрос.

Треньори са ви били Йохан Кройф, Гуус Хидинк, Ринус Микелс. Кой от тях най-вече повлия на вашата кариера?

- И тримата са фантастични треньори, оставили огромно завещание във футбола. Трудно ми е да посоча единствено един от тях. Работил съм с тези величия и настоявам, че всеки имаше разнообразни качества спрямо останалите двама. Стараех се да се изучавам. Имах щастието да играя по това време. Ако ме питате при кого сме играли най-атрактивен футбол, то това несъмнено е Кройф.

Освен Кройф, още двама холандски треньори завоюваха купата в модерната Шампионска лига. Това са Луис ван Гаал с Аякс и Франк Рийкард с Барселона. Може ли да се каже, че холандската треньорска школа е най-хубавата?

- Не, има прекомерно положителни треньори по света. Но да - в Холандия са едни от тях.

Дълги години сте играл с Рийкард. Какво се случва с него? Отдавна изчезна от футболната сцена?

- Не желае повече да се занимава.

Защо?

- Нямам визия.

Защо през днешния ден холандските тимове не са конкурентоспособни в европейските шампионати?

- Твърде млади продаваме гениите си. Няма по какъв начин някой от нашите тимове да задържи един състав в продължение на пет години. Изиграе ли някой един добър сезон и незабавно бива продаван. На процедура е невероятно да се задържи класата на тима.

В момента Холандия няма доста звезди от международна големина. Последният мохикан е Ариен Робен, само че и той залезе.

- Пак ще дойдат. Тепърва ще ги виждате. Холандия постоянно е имала международни звезди.

И най-после да ви попитам за българския футбол. Играл ли сте против наши тимове?

- С националния тим съм играл, към този момент коментирахме. Не помня обаче с Аякс или ПСВ Айндховен да съм срещал български противници.

Кои български футболисти най-вече цените?

- Един от вашите сънародници беше същинска сензация - Христо Стоичков.

Как приехте в Холандия, че ви победихме в последните квалификации в София? И ние сме една от аргументите Холандия да не играе на Мондиал 2018.

- Какво можем да създадем? Не сте обаче единствените, поради които не се класирахме на международното състезание. Всеки тим желае да завоюва и вие успяхте да ни успехите.

Ние сложихме завършек на кариерата на Дани Блинд като народен треньор с този мач.

- За него действително стана по-добре по този начин.

Холандският народен тим е знаменит с невероятната поддръжка на почитателите си. Как се играе пред това " оранжево море "?

- Всеки холандски футболист почита безпределно почитателите. Горди сме да играем за тях. Те ни карат да сме атрактивни и сполучливи.

Как от дребна страна като Холандия на огромни шампионати отиват толкоз доста хора?

- Откакто има футбол, холандците са луди по него. И по този начин ще бъде вечно./topsport.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР