Холандската държава е длъжна активно да съдейства да репатрирането на

...
Холандската държава е длъжна активно да съдейства да репатрирането на
Коментари Харесай

Холандия трябва да прибере децата на "Ислямска държава", но не и майките им

Холандската страна е длъжна интензивно да спомага да репатрирането на децата на дами, включили се към " Ислямска страна " в Сирия, само че и да приема майките им. Това постанови съд в Хага през днешния ден, представен от организация " Ройтерс ".

Адвокатите на 23 дами, включили се към терористичната организация, желаеха предходната седмица съдът да подреди репатрирането им дружно с 56-те им деца от лагери в Сирия, където живеели в " ужасяващи условия ".

Според съдията обаче не е належащо дамите да бъдат връщани, само че страната би трябвало да постави " всички вероятни старания " да прибере децата, които имат холандско поданство и са на възраст под 12 години. Повечето нямат и шест години.

" Не може децата да бъдат държани виновни за дейностите на родителите си, колкото и съществени да са те ", гласи решението. " Децата са жертви на дейностите на родителите си ", само че майките им " са били наясно с закононарушенията на " Ислямска страна " и би трябвало да бъдат съдени. "

Холандското държавно управление упорства, че е прекомерно рисково държавни чиновници да вървят в лагерите, с цел да търсят дамите и децата и да им оказват помощ да се върнат в страната. В лагера в Северна Сирия, където се намират ищците, има към 68 хиляди бойци и техни родственици.

Според холандското разузнаване в района има 55 бойци и най-малко 90 деца с родители, които или са холандци, или са живели дълго време в страната.

Миналата седмица Турция разгласи, че ще стартира да репатрира бойци в родните им страни, даже в случай че поданството им е бил отнето. През 2017 година Холандия одобри закон, който ѝ позволяваше да лишава поданството на хора, включили се към " Ислямска страна ". Досега това е направено за 11 бойци, същото наказване се обмисля за стотина други.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР