Холандия и Франция пречат на България и Румъния да влязат

...
Холандия и Франция пречат на България и Румъния да влязат
Коментари Харесай

Захариева пред голяма руска медия: Холандия и Франция ни пречат за Шенген

Холандия и Франция пречат на България и Румъния да влязат в Шенгенската зона. Това съобщи в изявление за съветското издание " Известия " българският министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщи БГНЕС. Тя акцентира, че приемането на двете страни в Шенген значително ще помогне на чужденците, които ги посещават, а за българските и румънските жители това не е проблем, тъй като те могат да пътуват в границите на Европейския съюз без визи.
От 2011 година насам Европейската комисия и Европейският парламент са разгласили голям брой резолюции и отчети, в които приканват страните от Европейски Съюз да одобряват България и Румъния в Шенгенската зона, само че това не е донесло забележими резултати, съобщи Екатерина Захариева.
" Две страни – Холандия и Франция – към момента показват опасения във връзка приемането на България и Румъния в Шенген. След започването на миграционната рецесия мога да схвана тяхната паника, само че не мога да намеря действителни причини за отхвърли ", означи тя. " Към 2011 година ние към този момент бяхме изпълнили всички механически условия, а в този момент, в изискванията на всеобщ приток на бежанци в Европейски Съюз, доказахме своята дарба да охраняваме външните граници на Евросъюза. Следователно, няма никакви учредения България и Румъния да не бъдат включени в Шенгенското пространство ", сподели Захариева.
Българският външен министър акцентира, че София ще продължи да води договаряния с тези две страни, с цел да ги убеди да одобряват страната в Шенген. При това Захариева означи, че отсъствието на Шенген не е проблем за българите. " Това ще бъде комфортно за чужденците, които по-късно ще могат да пътуват в страните от Европейски Съюз с българска виза ", счита тя.
Руски взор
Всяка анулация на визовите бариери постоянно е добра, съобщи пред " Известия " вицепрезидентът на Руския съюз на туристическата промишленост /РСТИ/ Юрий Барзикин.
" България е доста известна измежду съветските туристи: някои имат недвижими парцели в тази страна, където хората отиват на отмора. Там доста добре е развъртян детският отдих ", сподели той. " Естествено, че универсалната виза ще разшири опциите, ще разреши да се пътува в другите страни от Европейски Съюз и ще направи почивката още по-удобна. Въпреки това да се приказва за внезапен скок на туристическия поток, в случай че България влезе в Шенген, е безпричинно ", счита Барзикин.
Правилата за издаването на шенгенски визи са идентични за всички, акцентира той. При това другите страни ги съблюдават друго – някои се отнасят към тяхното издаване по-лоялно. Испания, Гърция и Италия дават мултивизи за период от най-малко половин година, с което си обезпечават постоянен приток на съветски туристи. Вицепрезидентът на РСТИ счита, че при влизането на България в Шенген тази страна ще бъде една от най-лоялните при издаването на визи.
В момента в Шенгенската зона влизат 26 страни: 22 членки на Европейски Съюз, а също по този начин Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Англия, Ирландия, Кипър, Хърватия, България и Румъния, въпреки и да са членове не Европейски Съюз, само че не са част от Шенген. Това значи, че при влизане в страните от Шенген техните жители, макар че пътуват в Европейски Съюз без визи, въпреки всичко би трябвало да минат през граничния надзор.
За приемането в Шенгенската зона страната би трябвало да извършва редица критерии. Първо, да обезпечи надзор на външните граници и издаване на визи по шенгенски пример. Второ, дейно да си сътрудничи и координира дейностите с останалите страни по въпросите на сигурността. Трето, да внедри общоприетите правила за надзор на сухопътните, морски и въздушни граници, издаването на визи, отбрана на персоналните данни. Четвърто, да се включи в Шенгенската осведомителна система и визовата осведомителна система, които съставляват закрити база с данни на всички, които влизат на територията на Шенген, и разрешава на страните в интензивен режим да споделят информация.
България и Румъния влязоха в Европейски Съюз през 2007 година Тогава Европейска комисия сътвори Механизма за съдействие и инспекция /МСП/, който трябваше да помогне на тези страни да проведат нужните промени и да обезпечи ефикасна битка с корупцията и трансграничната престъпност. 10 години по-късно Европейска комисия означи, че двете страни са достигнали забележителен прогрес, само че към момента би трябвало да създадат някои неща, с цел да осъществят условията на МСП. Те включват промяна на правосъдната система и увеличаване на битката с корупцията и проведената престъпност.
Неефективната битка с корупцията е по-скоро фиктивен мотив, който разрешава да се отсрочи приемането на страните в Шенген, счита завеждащият отдела за проучване на европейската интеграция в Института за Европа на РАН Олга Потьомкина.
" България от дълго време я баламосват. А след края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, този въпрос ще загуби своята заостреност, тъй като в този момент никой няма да го повдига изключително “, съобщи пред " Известия " специалистът.
Олга Потьомкина свързва паниката на страните от Европейски Съюз със комплицираната миграционна обстановка. Въпреки че спрямо 2015 година притокът на бежанци е намалял доста, балканският път остава много уязвим. След блокирането на " либийския път " трафикантите могат да потърсят способи за прехвърлянето на хора по Черно море през България и Румъния, счита специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР