Холандия и БелгияДенят на Свети Никола, познат като Синтерклас, се

...
Холандия и БелгияДенят на Свети Никола, познат като Синтерклас, се
Коментари Харесай

Как се празнува Св. Никола по света - от Европа до Палестина?

Холандия и Белгия

Денят на Свети Никола, прочут като Синтерклас, се отбелязва на 5-ти декември в северните елементи на Холандия и на 6-ти в южните райони, както и в Белгия. Празникът е обвързван подаряването на дарове на дребните деца. Всяко дете би трябвало да остави обувките си до камината или пред входната врата и да остави в тях захар, морков или ябълка за коня на Свети Никола, а то получава дребен подарък в случай че е било чинно през годината.

 

Франция

Във Франция Свети Никола се смята за бранител на децата. Една от легендите, свързани с него, е тази за три деца, които се изгубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от злобен месар, който ги поканил в магазина си и ги умъртвил. Видял всичко в профил, Свети Никола ги съживил посредством молитвите си и ги върнал при фамилиите им.

Свети Никола е единственият светец, който има силата да възкресява (със силата на молитвата си).

 

Германия

В нощта на 5-ти декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци (звучи познато, нали), с цел да плашат децата. Крампус е фолклорно създание, особено за вярванията на германоезичните нации. Вярва се, че чудовището залавя децата, които не слушат.
Както във Франция, по този начин и в Германия и Австрия се има вяра, че Свети Никола ги пази. Децата оставят плетен ботуш до камината, с цел да получат сладки, играчки или пари.

 

Чехия

Ако се разхождате по улиците на чешки градчета, можете да видите групичка от хора, облечени като Свети Никола, изобразен като ангел, а до него друга групичка, облечени като дявола. Те обикалят улиците и разпитват децата дали са били послушни през годината. На положителните се раздават сладкиши, а на неприятните се дава картоф.

Италия

 

Свети Никола е покоровителят на град Бари, където са положени и неговите мощи. Почитта към светеца, италианците означават с обилни тържества при започване на месец май. На 6-ти декември обаче се организира, по този начин наречения „ Ритуал на неомъжените “, защото се смята, че св. Николай пази освен децата, само че и девиците. Вярва се, че неомъжените дами, които желаят да намерят брачен партньор, би трябвало да участват на ранната утринна молитва в базиликата “Св. Никола ”, по времето на която би трябвало да обиколят 3 пъти една от колоните в църквата. Поверието гласи, че в случай че светецът е благоразположен девойката ще открие подобаващ брачен партньор до една година.

В други райони на страна се организират паради, в който Свети Никола идва с каляска и носи дарове на децата.

Португалия

 

В град Гимараеш в северозападната част на Португалия, почитат Свети Никола още от Средновековието като настойник на гимназистите. Отбелязването на празника продължава цяла седмица (между 29-ти ноември и 7-ми декември) и се назовава „ Николинас “.

Ливан

 

Свети Никола се уважава от всички християнски общности в Ливан – католици, православни християни и арменци. Многобройни църкви учебни заведения и публични здания са кръстени в чест на Св. Николай.

Палестина

 

Свети Николай е настойник на град Бейт Джала в Палестина. Там светецът прекарал четири години от живота си на поклонение в светите земи. На всеки 19 декември (6 декември в Юлианския календар) в православната черква “Свети Никола ” се организира тържествена божествена литургия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР