Холандецът Франс Тимерманс поведе в надпреварата за нов шеф на

...
Холандецът Франс Тимерманс поведе в надпреварата за нов шеф на
Коментари Харесай

Тимерманс поведе в надпреварата за нов шеф на ЕК

Холандецът Франс Тимерманс поведе в конкуренцията за нов началник на Европейска комисия часове преди водачите на страните от Европейски Съюз да се съберат късно в неделя на изключително съвещание в Брюксел, оповестиха европейски медии. Държавните и държавните ръководители трябваше да дефинират претендентите си за петте най-висши поста в Европейски Съюз - ръководители на Еврокомията, на Европарламента, на Европейския съвет, на Европейската централна банка (ЕЦБ) и висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността.

Германският канцлер Ангела Меркел настоя да се спази концепцията за така наречен водещ кандидат при избора на нов началник на Европейска комисия. Според нея изборът би трябвало да е сред издигнатите към този момент претенденти на двете съществени партии в Екологичен потенциал, като тя категорично посочи Манфред Вебер от Европейската национална партия (ЕНП) и Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Тя въобще не загатна кандидатката на либералите Маргрете Вестагер, която съгласно американския президент Доналд Тръмп " ненавижда Съединени американски щати може би повече от всеки човек, който съм срещал ". Вебер обаче няма поддръжката на френския президент Еманюел Макрон и това съществено обтегна връзките сред Париж и Берлин. Източници от Европейски Съюз настояват, че Меркел била подготвена да се откаже от поддръжката за Вебер, само че при изискване, че и французин няма да оглави Европейска комисия. Според в.  " Велт ам зонтаг "  на срещата на Г-20 в Осака присъстващите там европейски лидери са се споразумели да отстранят Вебер от конкуренцията. Така единственият " водещ претендент " остава Тимерманс. Държавите от Вишеградската четворка, както и Румъния обаче са срещу кандидатурата му.   

Германското издание " Райнише пост " цитира в неделя свои източници от Брюксел, съгласно които Вебер ще оглави Европарламента, а за председател на Европейския съвет е спряган белгийският министър председател Шарл Мишел. " Райнише пост " написа, че българският еврокомисар Мария Габриел е любимец за поста на висш представител на Европейски Съюз по външната политика. Изданието " Политико " пък твърди, че измежду спряганите за поста имена е и това на Кристалина Георгиева. Като любимец за началник на ЕЦБ пък е считан гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман. 

 

  ПРОЦЕДУРА

Определянето на идващия началник на Европейска комисия съгласно договорите за Европейски Съюз се прави от Европейския съвет с квалифицирано болшинство - 55% от страните в Европейски Съюз, представляващи 65 на 100 от популацията в Общността. След това се удостоверява от Европарламента с мнозинство - 50 на 100 от броя на евродепутатите плюс един, т.е. 376 гласа.

 РОТАЦИЯ

От през днешния ден Финландия е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Сред цели й ще бъде да се подсигурява, че страните членки спазват върховенството на закона. 
 

 

 

 
 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР